Jelenlegi hely

Az egészséges szív titka – avagy mikor együnk?

Számos korábbi hiedelem  megdőlt, például, hogy ne együnk semmit este 8 után, vagy, hogy mindenképpen kell reggelizni, ennek ellenére aki vigyázni kíván a szívére, annak nemcsak arra kell odafigyelnie, mit eszik, hanem arra is, hogy mikor.

Aki egészségesen szeretne élni és vigyázni kíván a szívére, annak nemcsak arra kell odafigyelnie, mit eszik, hanem arra is, hogy mikor – hívja fel a figyelmet az Amerikai Szív Szövetség (AHA). Testünk valamennyi szervének saját „időzítője” van, és ez az időzítő hatással van arra, hogy a nap különböző szakaszaiban miként dolgozzuk fel a táplálékokat.

Amint azt Marie-Pierre St-Onge, a Kolumbia Egyetem táplálkozástudományi szakembere kifejtette, a vezetésével zajló vizsgálatokból kiderült, hogy késő este például a szervezet számára nehezebb feldolgozni a glükózt – számos korábbi hiedelem azonban megdőlt a megfigyelések során, mint például az, hogy ne együnk semmit este 8 után, vagy, hogy mindenképpen kell reggelizni. A Circulation című lapban ismertetett kutatások során az is kiderült, hogy a kalóriabevitelünk nagy részét jobb, ha a nap első felére időzítjük, de ennek nem feltétlenül a reggelinek kell lennie.

Az is fontos, hogy reggel megfelelő módon hidratáljuk magunkat, hiszen az éjszaka során nem jutott folyadékhoz a szervezetünk, így ezt pótolni kell – de erre a kávé nem jó megoldás.

Arra nem született egyértelmű javaslat, hogy a három nagy étkezés a jobb, vagy a több kicsi, minden bizonnyal több múlik azon, hogy pontosan mi is kerül a tányérra, illetve sok múlik a személyiségünkön is. Aki nehezen kontrollálja magát, az nem jó, ha többször eszik, mert könnyen lehet, hogy mindig túl sokat fog fogyasztani, illetve arra is oda kell figyelni, hogy valóban akkor eszünk-e, amikor éhesek vagyunk, vagy sokszor csak valamilyen érzelmi hiányt pótlunk a kalóriákkal, netán egyszerűen csak unatkozunk.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.