Jelenlegi hely

Ne dühöngjünk, árt a szívünknek!

A szívroham gyanújával kórházba került betegeknél gyakran az derült ki, hogy a roham előtt düh vagy szorongás-epizód érte őket – a kiváltó okok között családi veszekedések, közúti viták és munkahelyi ellentétek egyaránt előfordultak.

A béketűrés elvesztése valóban károsan hat az egészségünkre: az erős düh több mint nyolcszorosára növelheti a szívroham kockázatát, a szorongás magas szintjét tapasztaló emberek esetében pedig a dühkitörést követő néhány órában a szívroham bekövetkezésének kockázata kilenc és félszer magasabb, mint az átlagembereknél. Ausztrál kutatók úgy találták, hogy a szívroham gyanújával kórházba került betegeknél gyakran az derült ki, hogy a roham előtt düh vagy szorongás-epizód érte őket – a kiváltó okok között családi veszekedések, közúti viták és munkahelyi ellentétek egyaránt előfordultak. Az eredmények alátámasztják azokat a korábbi kutatási eredményeket és megfigyeléses következtetéseket, melyek szerint a düh szívrohamot és agyvérzést válthat ki. A kutatásban elsődleges angioplasztikára beutalt, szívroham gyanújával felvett kórházi betegeknél önbevallásos kérdőív segítségével vizsgálták a szívrohamot megelőző 48 órában tapasztalt düh szintjét. A hétpontos skálán az egyes a nyugodtságot, a hetes pedig az önkontroll teljes elvesztését, tárgyak dobálását és az ön- és közveszélyességet jelentette. Az eredmények azt mutatták, hogy a dühösség ötödik vagy magasabb szintjének elérése utáni két órán belül a szívroham kialakulásának kockázata nyolcszor nagyobb volt, mint a düh normális szintje esetén. Dr. Thomas Buckley, a Sydney Egyetem szakembere szerint bár annak kockázata alacsony, hogy egyetlen dühkitörés szívrohamot váltson ki, kutatási eredményeik arra utalnak, hogy a veszély valós: a fokozott düh- vagy szorongás-epizódot követő szívroham valószínűleg a megemelkedett pulzus és vérnyomás, a vérerek megkeményedése és a fokozott véralvadás következménye lehet. Dr. Buckley az European Heart Journal hasábjain közölt összefoglalóban úgy véli, hogy a szívbetegségekben szenvedő betegek kezelése során a dühkitörésre vagy szorongásra való hajlamot is ki kell értékelni.

 

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.