Jelenlegi hely

Optimizmus és egészség

Az optimista hozzáállás kétszer nagyobb esélyt jelent a szív- és érrendszeri egészségre – erősítették meg a mintegy 5100 önkéntes bevonásával végzett felmérésük alapján az Illinoisi Egyetem munkatársai.

A szakemberek a szív- és érrendszer állapotának meghatározására a következő paramétereket vették figyelembe: vérnyomás, testtömeg-index, vércukor, koleszterinszint, étrendi tényezők, fizikai aktivitás és dohányzás. Mindegyik paraméter 0, 1, illetve 2 pontot kapott (rossz, közepes, ideális állapot), így a végeredmény 0 és 14 pont között mozgott. A 45 és 84 év közti résztvevők egy kérdőívet is kitöltöttek, melyben számot adtak mentális és általános egészségi állapotukról, beleértve társbetegségeiket is. A Health Behavior and Policy Review hasábjain publikált összefoglaló szerint az optimista egyének 50, illetve 76 százaléka esett végeredményben a közepes és ideális tartományba. Az optimizmus és a szív-érrendszeri egészség kapcsolata az után is megmaradt, hogy figyelembe vették a szocio-demográfiai, az életkorbeli, illetve mentális egészségi tényezőket is. Korábbi tanulmányok szerint a teljes egészségi ponteredmény 1 értékkel való növekedése 8 százalékkal csökkenti a szélütés kockázatát – vagyis akár populációszinten is befolyásolni lehet a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozást.  

Már egy korábbi kutatás is bizonyította, hogy az optimizmus jót tesz a szívnek – lényegesen jobbak a pozitív gondolkodású szívbetegek túlélési esélyei. Ez derült ki a Duke Egyetem kórházának kutatásából, melyről az Archives of Internal Medicine című folyóirat számolt be. Több mint 2800 beteg töltött ki egy kérdőívet: a kutatók arra kerestek választ, mennyire hisznek a saját gyógyulásukban és abban, hogy visszatérhetnek a korábbi életükhöz. 15 év elteltével 1637 beteg halt meg, ebből 885 (54 százalék) szívbetegség következtében. A nyomon követés periódusában az optimista egyének közül 30 százalékkal kevesebben hunytak el. A pesszimisták halálozási rátája még azt követően is magasabb maradt, hogy a kutatók egy sor egyéb tényezőt rögzítettek, mint például a szívbetegség súlyosságát, az életkort, a nemet, a jövedelmet, a depressziót és a szociális támogatást. A vizsgálat kimutatta, hogy a beteg hozzáállása nemcsak a normális életvitelhez való visszatérés képességét befolyásolja, de hosszú távon az egészségüket és a túlélést is – fogalmazott az összefoglaló tanulmány szerzője, John C. Barefoot. Az optimisták valószínűleg könnyebben birkóznak meg az állapotukkal, például jobban betartják a kezelési tervet. A pesszimisták több nyomást és stresszt élnek át, mely károsan hat a szervezet működésére. A szakember szerint a pozitív várakozástól nemcsak jobban érzi magát az ember, de hosszabb életre is számíthat.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.