Jelenlegi hely

A feszültségtől a puffadásig

A fájdalommal járó hasi puffadás okainak áttekintését kezdjük mindjárt a stresszel, mint fő ellenséggel. A negatív ingerekre adott testi reakciók közül a hasfájás az első beazonosítható tünetünk (olyannyira, hogy a gyerekek a „hasfájás” kifejezést tanulják meg elsőként a fájdalom megjelölésére.

Stressznek minősül minden életesemény, amely váratlan vagy/ és intenzív érzelmi hatást idéz elő és jelentős alkalmazkodást igényel (pozitív életesemény is lehet). A szervi érintettség összetett és egymással összefüggő kóroki tényezőkből alakul ki.

Testi tünetekrehajlamosító tényezők

Biológiai okok

 • fokozott hajlam a szorongásra
 • fokozott vegetatív válaszkészség 
 • szervi vulnerabilitás (sérülékenység)

Szociokulturális okok

 • teljesítmény-orientáltság (pl. túlzott elvárások, sorozatos kudarcok)
 • családi okok (pl. szociális, anyagi gondok) 
 • médiahatások (szorongáskeltő ingerek) 

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a stressz a hasi puffadáshoz vezető okok közös nevezője (helytelen életmód és étkezés, emésztőszervek elégtelen kiválasztása, gyomor és bélrendszer funkcionális zavarai, mikroorganizmusok okozta megbetegedések és gyulladások). 

A krónikus stressz csökkenti az immunvédekezést

A stressz a szimpatikus idegrendszer aktivitásának fokozása mellett növeli az agy noradrenerg-működését, ami fokozza a szimpatikus hatást, és csökkenti az immunvédekezést. A stressz ugyanakkor fokozza a corticosteroidok kibocsátását, mely először serkenti a szervek működését (akut stressz). A szervezet a túlműködés ellen védekezve a különböző receptor-hálózatokon keresztül gátló hatást indít be (negatív feed-back), ennek köszönhetően a stresszhormonok szintje rövid időn belül normalizálódik (akut stressz, jó válaszreakcióval).

Krónikus stressz esetében azonban ez a gátló hatás elmarad, a magas corticosteroid-szint állandósul, ez rontja az immunrendszer aktivitását. Krónikus stressz esetén az immunrendszer két alapvető védvonala (a sejtes és humorális immunitás) egyaránt sérül. A sejtes immunitásaszervezetbe jutó kórokozót rögtön felismeri és elpusztítja. Ennek köszönhető, hogy sokszor észre sem vesszük az ártalmas mikrobák támadását. Károsodása többek között vírusos betegségek (herpes) és tumorok kialakulásához vezet. A humorális(immunglobulinok termelése révén ható) immunitás károsodása jellemzően asthma és autoimmun megbetegedések kialakulását idézi elő. Az agy szövetében idővel anatómiailag is kimutatható elváltozások jönnek létre, számos neurofiziológiai folyamat károsodásának kíséretében (idő előtt hanyatló kognitív funkciók, téri tájékozódás romlása stb.). 

Stresszhatások az emésztőrendszerre

 • A krónikus stressz tehát fokozza az infekció veszélyét. Csökken a szervezet védekezőképessége, ezért fogékonyabbak leszünk a fertőzésekre és a bélrendszer gyulladásos megbetegedéseire (Chron, colitis ulcerosa). 
 • A hirtelen stressz – a nagyfokú izgalom – a vegetatív idegrendszeri hatások következtében epe-összehúzódást idéz elő, ez a lapocka irányába kivetülő jobb bordaív alatti fájdalmat, puffadást, esetleg hasmenést, nem ritkán gyomorgörcsöt és hányást okoz. 
 • A bélflóra ugyanazon kémiai anyagok révén kommunikál, mint az agyunk. Az optimális összetételű bélflóra képes a kedély javítására, így a depresszió és szorongás kezelésére. A hatás azonban kölcsönös. A mentális állapot – elsősorban a szorongás – kémiai anyagok révén hatással van a bél falának áteresztő képességére, ez pedig befolyásolja a bélflóra összetételét.
 • Stressz esetén gyakoriak az evészavarok: a rendszertelen evés, a gyors étkezés, a nem eléggé megrágott falatok, melyek nehezítik az emésztést, károsan befolyásolják a bélrendszer motilitását – és levegőnyeléssel járnak. A puffadás okozhat szívpanaszokat, a szívpanaszok pedig fokozzák a stresszt.

Tehát maga a puffadás is okozhat stresszt, ami egy ördögi kör kialakulásához vezet. A gyógyításban elsődleges a kórokok megállapítása, a tüneti kezelés mellett pedig a különböző stresszkezelő technikák alkalmazása.


 
Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

 • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

 • A HTML jelölők használata nem megengedett.
 • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
 • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.