Jelenlegi hely

Stressz, mozgáshiány – és gyomorpanaszok

Talán nem is gondolnánk rá, hogy egy értekezlet – vagy egy kínos otthoni szóváltás – után jelentkező kellemetlen tünetek esetleg nem a sebtében elfogyasztott gyorsételnek, hanem a bennünk felgyülemlett feszültségnek köszönhetők.

Mindannyian – talán tapasztalatból is – tudjuk, hogy puffadásos panaszaink már egy kiadós sétától, egy kis testmozgástól is enyhülnek. Nem csoda, hiszen munkahelyünkön szinte egész nap ülünk a számítógép előtt, gúzsba kötve gyomrunkat, beleinket. Ha ehhez még az is társul, hogy hazatérve ugyanezt tesszük, legfeljebb nem a számítógép, hanem a televízió képernyőjét figyeljük – ne adj’ isten nasikkal és újabb üdítőkkel körbebástyázva – máris utat nyitunk a puffadásos panaszoknak, a hasfájásnak, a görcsöknek. A megfelelő táplálkozási szokások (rendszeres, nyugodt étkezés, minőségi ételek, elegendő folyadék fogyasztása) mellett elengedhetetlen a testmozgásrendszeresítése is. A fizikai aktivitás hiánya, az ülőmunka, a mozgásszegény életmód ugyanis hozzájárul az anyagcsere-folyamatok lassulásához,rossz emésztéshez vezethet, ami az ételek fokozott mértékű erjedését és gáztermelést okoz a gyomor- és bélrendszerben. Ezzel szemben a testmozgás segíti a szervezetben maradt gáz távozását, csökkenti a puffadást. 

Nem könnyítik meg egészséges emésztésünket a bennünket érő stresszhatások sem. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ilyen panaszokat csak étel, esetleg ital okozhat. Talán nem is gondolnánk rá, hogy egy értekezlet – vagy egy kínos otthoni szóváltás – után jelentkező kellemetlen tünetek esetleg nem a sebtében elfogyasztott gyorsételnek, hanem a bennünk felgyülemlett feszültségnek köszönhetők. A feszültséggel teli mindennapok pedig könnyen okozhatnak nem várt mellékhatásokat. Emésztőrendszerünk érzékenyen reagál a testünkben zajló folyamatokra, érzékeny jelzője lehet pszichés állapotunknak, a bennünket érő stressznek, az elfojtott feszültségnek. Ennek következményei között pedig gyakran szerepel a hasfájás, a görcsök és a visszatérő puffadás is – a hasonló panaszok a gyermekek és kamaszok feszültségének, szorongásának is gyakori tünetei.

A stresszforrásokat tekintve nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy maga a puffadás is stresszt okozhat: a fokozott gázképződéssel járó tünetek, valamint a bélgázok szándékos visszatartása miatt egyre feszültebbek leszünk, ami tovább fokozza a zavaró panaszok gyakoriságát, így egy ördögi kör foglyaivá válhatunk

 
Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.