Jelenlegi hely

A pesszimizmus árt a szívnek

Nem mindegy, hogy a pohár nézőpontunk szerint félig tele vagy épp félig üres. Az utóbbi opció mellett ugyanis nagyobb az esélyünk arra, hogy szívinfarktus miatt kerülünk idő előtt a sírba.

Nem mindegy, hogy a pohár nézőpontunk szerint félig tele vagy épp félig üres. Az utóbbi opció mellett ugyanis nagyobb az esélyünk arra, hogy szívinfarktus miatt kerülünk idő előtt a sírba – állítják finn tudósok. A Paijat-Hame Központi Kórház pszichiátriai osztályának munkatársai tizenegy éven át vizsgálták háromezer férfi és nő adatait. Kiderült, hogy azok, akik a leginkább pesszimisták, kétszer nagyobb eséllyel halnak meg szívinfarktusban, mint legkevésbé pesszimista társaik. És bár a jelek szerint a pesszimizmus az, ami a leginkább megviseli a szívet, az optimizmusnak nincs hasonló, mérhető hatása.

„A pesszimizmus a férfiak és a nők körében egyaránt jelentős kockázati faktornak tűnik, ha szívbetegségekről van szó. Még azután is, hogy a szív- és érrendszeri betegségek klasszikus rizikófaktorait is számításba vesszük, mint amilyen például a túlsúly vagy dohányzás” – állítja a kutatást vezető dr. Mikko Pankalainen. A szakember szerint mindez azt mutatja, hogy még mindig nagyon keveset tudunk az optimizmus és a testi egészség összefüggéseiről. A tudósok megállapították, hogy a páciens pesszimizmusra való hajlama könnyedén mérhető, és ez hozzáadható a rizikófaktorokhoz, amelyek valószínűbbé teszik a szívbetegségeket. Dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill Hospital munkatársa szerint a pillanatnyi pesszimizmus persze nem halálos ítélet: bármikor újraprogramozhatjuk agyunkat, hogy optimistábban, de legalábbis realisztikusan gondolkodjunk.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.