Jelenlegi hely

Lehet, hogy segít a szívednek, ha sms-t kapsz?

Egy ausztrál kutatás eredményei szerint a rendszeresen érkező, emlékeztető sms segíthet a szívbeteg embereknek, hogy egészségesebben éljenek.

Egy ausztrál kutatás eredményei szerint – melyet a Journal of the American Medical Association című folyóiratban tettek közzé –, a rendszeresen érkező emlékeztető sms segíthet a szívbeteg embereknek, hogy egészségesebben éljenek. Azoknál a betegeknél, akik hét közben automatikusan érkező üzeneteket kaptak, kedvező irányban változott a „rossz” LDL koleszterinszint, a vérnyomás és a testsúly. A kutatók hozzátették, hogy a vizsgálatban a rövid szöveges üzenet segített leszokni a dohányzásról is. „Ez a klinikai vizsgálat első ízben szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy egy kis költségvetésű mobil alkalmazás segíthet az embereknek, hogy egészségesebben éljenek” – mondta Clara Chow, a University of Sydney Medical School docense. „A mai rohanó világban a betegek nagyon hamar elhagyják a kórházakat, még szívrohamot követően is. Nagyon sok új információt kapnak az egészségügyi intézményekben, amit igen könnyű összekeverni. Az sms-ek könnyen értelmezhető tanácsokat adnak, világos útmutatást és támogatást nyújtanak a betegeknek ahhoz, hogy a szívroham után a szokásaik kedvező irányban változzanak”.

A kutatásban résztvevő 700 szívbeteg egyik fele hat héten keresztül heti négy üzenetet kapott. A két nagy vizsgált betegcsoportban a pácienseknek hasonló szív-érrendszeri kockázati tényezőik voltak.

A kutatók elmondták, hogy az üzeneteket egy automatikus számítógépes üzenetküldő rendszer adatbázisából választották ki, amely figyelembe vette valamennyi beteg egészségügyi kockázatát. A dohányzó betegek például olyan sms-t kaptak, ami segíthet nekik a leszokásban, akik pedig túlsúlyosak voltak, olyan üzenetet kaptak, ami a helyes étkezésre és a testmozgásra hívta fel a figyelmüket. „Az üzeneteket gyakran személyre szabottan küldték.” – mondta Chow. „Például: Szia, Mike! Ne felejtsd el, hogy a testmozgás milyen hasznos számodra. Csökkenti a cukorbetegség, a szívroham, a szélütés és azok szövődményeinek a kockázatát.”

Hat hónap elteltével alacsonyabb volt a „rossz” koleszterin szintje azoknál a betegeknél, akik rendszeresen kaptak üzeneteket, mint a kontrollcsoportban, akik nem kaptak sms-t, továbbá alacsonyabb volt a vérnyomásuk és a testtömeg-indexük is. Ez utóbbi segítségével durva becslést tehetünk a testzsír mennyiségére a magasság és a testsúly alapján.

A vizsgálat elején mindkét csoportban a betegek 53 százaléka dohányzott. Az eredmények szerint ugyanakkor hat hónap elteltével az üzenetet kapó csoportban a betegeknek már csak a 26 százaléka, míg a kontroll csoportban 43% dohányzott. Azok a betegek, akik sms-t kaptak, több életmódbeli változást tudtak felmutatni. Ők nagyobb arányban érték el a kockázati tényezők célértékeit, mint a kontroll csoportban.

„A vizsgálat igazolta: a technika segíthet az orvosoknak abban, hogy útmutatást adjanak a betegeknek a hétköznapi életben szükséges változtatásokhoz. Az élet minden területén nehéz a változásokat bevezetni és azokat fenn is tartani, és ez az egészségünkkel kapcsolatban is így van. Azok a döntések, amelyeket a saját egészségünk érdekében ma meghozunk – például, hogy egészségesebben étkezünk, többet mozgunk, leszokunk a dohányzásról, beszedjük az előírt gyógyszereket – sokszor igen távol vannak a várt jutalomtól és a kedvező következményektől” – mondta dr. Zubin Eapin, a Duke Medical Center adjunktusa.

Dr. Elliott Antman, az Amerikai Kardiológus Társaság korábbi elnöke úgy nyilatkozott, hogy ez a vizsgálat „kiváló kiindulópont a helyes irány felé. Látnunk kellett, hogyan használhatjuk a mobil technológiát arra, hogy hatékonyan befolyásolhassuk az emberek szokásait ahhoz, hogy egészségesebben éljenek” – fogalmazott dr. Antman, a bostoni Harvard Medical School professzora. „Sok egészségüggyel kapcsolatos alkalmazás létezik, de közülük csak néhány esett át szigorú értékelésen. Ez a program már bizonyítottan hatékony, arany-standard módszer.” Ugyanakkor hozzátette, hogy a vizsgálat csak hat hónapig tartott, és az továbbra is kérdéses, hogy vajon a betegek a későbbiekben is betartják-e a szívbarát életmód útmutatásait. „Természetesen továbbra is kérdés, hogy ez a rendszer fenntartható-e. Elképzelhető, hogy nem lesz elég ugyanazt az üzenetet újra és újra elküldeni. Lehet, hogy majd meg kell változtatni az üzeneteket, hogy azok továbbra is hatásosak legyenek.”

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.