Jelenlegi hely

Kövér és feledékeny?

Lehetséges, hogy a túlsúlyossá válás következtében nehezebb nyomon követni azt, hogy mennyit eszünk, ami megnövelheti a túlzásba vitt evés valószínűségét.

Az elhízás fizikai hatásait jól ismerjük, de a túlsúly jelentős mértékben befolyásolhatja mentális állapotunkat is. A Cambridge-i Egyetem kutatói ötven 18 és 35 év közötti személyt vizsgáltak, akiknek testtömeg-indexe (BMI) 18 és 51 pont közé esett. (A 18-25 BMI pontszámot egészséges testsúlynak, a 25 és 30 közé esőt túlsúlynak, a 30 felettit pedig elhízásnak tekintik.) A résztvevők egy „kincskereső feladat” elnevezésű memóriatesztet végeztek el, amelyben az volt a feladatuk, hogy bonyolult környezetekben elrejtsenek tárgyakat – később aztán meg kellett próbálniuk visszaemlékezni, melyik tárgyat hová rejtették és mikor. A kutatók közvetlen összefüggést mutattak ki a magas testtömeg-index és a rossz epizodikus memória között – utóbbi a múltbeli események visszahívására irányuló képesség. A szakértők úgy vélik, hogy a túlsúly megváltoztathatja az agy szerkezetét és működését, és ezáltal a bizonyos feladatok elvégzésére irányuló képességét is. 

„Azt tudjuk, hogy az éhség és a teltségérzet bizonyos mértékben a testünkben és az agyunkban lévő hormonok egyensúlyától függ, de a pszichológiai tényezők is jelentős szerepet játszanak” – magyarázta a Quarterly Journal of Experimental Psychology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerzője, dr. Lucy Cheke. „Hajlamosak vagyunk többet enni akkor, amikor a televízió vagy a munka elvonja a figyelmünket, és evéssel vigasztaljuk magunkat, amikor szomorúak vagyunk. Egyre egyértelműbben látjuk, hogy a memória, különösen az epizodikus memória, szintén jelentős tényezőnek számít ezen a téren. Az, hogy mennyire élénken emlékszünk a nemrég elfogyasztott ételre, például az aznapi ebédre, befolyásolhatja azt, milyen mértékű éhséget érzünk, és mekkora valószínűséggel nyúlunk később a tábla csokoládé után.” Más szóval: lehetséges, hogy a túlsúlyossá válás következtében nehezebb nyomon követni azt, hogy mennyit eszünk, ami megnövelheti a túlzásba vitt evés valószínűségét.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.