Jelenlegi hely

A kettes típusú cukorbetegség veszélyes a mentális egészségre

Minél régebb óta cukorbeteg valaki, annál nagyobb az agyi elváltozás valószínűsége.

Korábbi tanulmányokból kiderült már, hogy a kettes típusú cukorbetegség az emlékezetzavarral is kapcsolatba hozható. A Diabetologia című folyóiratban ismertetett kutatásból fény derült néhány, az összefüggés hátterében meghúzódó okra. 

Az eredmények szerint a betegségben szenvedő emberek – különösen a túlsúlyosak és az elhízottak – szürkeállománya néhol vékonyabb, mint az egészséges populációban. „Ezen régiók a memóriáért, mozgások végrehajtásáért és a vizuális ingerek feldolgozásáért felelősek. Az elhízás növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, emellett anyagcserezavarokat és agyi elváltozásokat idézhet elő. A kutatás során célunk volt felmérni, hogy a korai kettes típusú cukorbetegségben szenvedő elhízott betegekben már kimutatható-e az agyi elváltozás” – nyilatkozta dr. In Kyoon Lyoo, a koreai Ewha Egyetem Agykutató Központjának igazgatója.

A vizsgálatban 50 túlsúlyos vagy elhízott kettes típusú cukorbeteg, 50 normál súlyú kettes típusú cukorbeteg és 50 normál súlyú egészséges ember vett részt, valamennyien 30 és 60 év közöttiek. A cukorbetegek maximum öt éve szenvedtek a kórképtől, s kezelésként életmódot változtattak, illetve szájon át szedhető gyógyszert alkalmaztak. Egyik résztvevő sem használt inzulint. A normál testsúlyú cukorbetegek vércukorszabályozása jobbnak bizonyult, a HbA1c értékük 7%, míg a túlsúlyos vagy elhízott csoport tagjainak átlagosan 7,3%. A HbA1c információt ad az előző két-három hónap átlagos vércukorszintjéről – az American Diabetes Association javaslata szerint 7% alatti érték az elfogadható. Minden résztvevőről készült MR-felvétel, majd különböző tesztekkel kognitív funkcióikat is felmérték.

„A cukorbetegeknél a kéreg vastagsága csökkent néhány agyi területen, a túlsúlyosak vagy elhízottak esetében pedig további elvékonyodást találtak a temporális lebenyeknél. A kutatás azonban nem tudja egyértelműen bizonyítani, hogy a találtak mögött a többlet súly vagy a cukorbetegség, esetleg a kettő együtt áll-e. Azt viszont megállapítottuk, hogy minél régebb óta cukorbeteg valaki, annál nagyobb az agyi elváltozás valószínűsége” – mondta Lyoo. „A legérintettebb agyi területnek a temporális lebeny bizonyult, mely Alzheimer-kór esetén is jelentősen károsodott. A kutatás során nem vizsgálták, azonban sejthető, hogy a túlsúlyos cukorbetegek így nagyobb kockázatnak vannak kitéve az Alzheimer-kórhoz köthető kognitív funkciók csökkenésének tekintetében” – nyilatkozta dr. Sami Saba, a Lenox Hill Hospital munkatársa. 

Mivel a kutatás során csak ázsiai embereket vizsgáltak, nem egyértelmű, hogy eredményeik más populációkban is helytállnának-e, s az sem világos, hogy az elváltozás egyes típusú cukorbetegek esetén is jelentkezik-e? Amit mindenképp érdemes megjegyezni: agyunk egészségének megőrzése érdekében nagyon fontos a testsúly szabályozása és normál tartományban tartása. A jelenség mögött álló pontos folyamat feltérképezésére további kutatások szükségesek.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.