Jelenlegi hely

Genomika a XXI. században – Csabai István tudományünnepi előadása videón

Mi áll az utóbbi évek genomikai forradalmának hátterében? Mihez kezdenek a kutatók a rájuk ömlő soha nem látott adatmennyiséggel? Milyen áttöréseket várhatunk a biológiában és az orvostudományban? 

Az utóbbi évtizedben példátlan mértékben megnőtt a génszekvenálás, vagyis a DNS-kód kiolvasásának sebessége. Csabai István előadásában áttekintést ad örökítőanyagunk biokémiájáról, és sorra veszi a szekvenálás rohamléptékű fejlődésének legfontosabb állomásait.

A legfontosabb kérdések azonban csak ezután kerülhetnek terítékre: Mit kezdjünk ezzel a rengeteg adattal? Hogyan használhatja fel a biológia és az orvostudomány ezt a soha nem látott adatbőséget? És vajon bírjuk-e mindezt számítási kapacitással?

A felvétel teljes terjedelmében az alábbi linken megtekinthető:

http://mta.hu/tudomanyunnep2017/genomika-a-xxi-szazadban-csabai-istvan-tudomanyunnepi-eloadasa-videon-108266

 

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.