Jelenlegi hely

Magányosan még megfázni is rosszabb

A megfázás sosem kellemes, ám egy nemrégiben készült vizsgálat szerint azok számára, akik magányosak, különösen nehéz átvészelni ezt az időszakot.

Az Egyesült Államokban évente több millióan hiányoznak a munkahelyükről megfázás miatt, mindez nagy terhet ró az ország gazdaságára, ezért sem mindegy, ki mennyi idő alatt vészeli át a betegséget - hívja fel a figyelmet a kutatást vezető Angie LeRoy, a houstoni Rice Egyetem pszichológushallgatója.

A vizsgálat során a szakemberek 159 önkéntest fertőztek meg egy orrcsepp segítségével a megfázás vírusával, az alanyok mind 18 és 55 év közöttiek voltak, és egyikük sem volt házas. Valamennyien kitöltöttek egy pszichológiai kérdőívet a lelkiállapotukkal kapcsolatban, miközben öt napra egy szállodai szobába zárták őket karanténba. Az alanyok háromnegyede kapta el a betegséget, és ez nem függött attól, hogy ki volt magányos, ki nem – amikor viszont azt nézték a kutatók, hogy kinél mennyire voltak súlyosak a megfázásos tünetek, már komoly befolyása volt annak, hogy az illető mennyire érezte magát egyedül, illetve mennyire érezte úgy, hogy elszigetelődött a környezetétől. LeRoy szerint a fentiek fényében fontos lenne, hogy az emberek ápolják a kapcsolataikat, ennek ugyanis többek között az a pozitív hozadéka is meglesz, hogy a betegségeket könnyebben át fogják vészelni és kevesebb kellemetlen tünettel kell megküzdeniük. A vizsgálat további részleteiről a Health Psychology című lapban olvashatnak az érdeklődők.

 

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.

Ez is érdekelhet

Lehet-e konfliktusok, balhék nélkül felnőni? Lehet-e csendesen átvészelni a serdülőkort úgy, hogy sem a gyerek, sem a család nem tépázódik meg benne?

A nárcisztikus szülő a gyermekére mint önmaga meghosszabbítására, személyisége „kihelyezett tagozatára” tekint, nem v

Ma közel 23 ezer gyermek él állami gondoskodásban. További 140 ezer gyereket bármikor elvehetnek a szüleitől.

Inkább az fontos, hogy mi magunk találjuk meg a saját megoldásainkat – így válunk majd elég jó szülőjévé gyermekeinkn

A nagymamák kulcsfontosságú szerepet játszanak az unokák fizikai és pszichés jóllétét – és végső soron túlélését – illetően. 

Sokszor előfordul, hogy az életük sok területén jól teljesítő nők és férfiak anyjukhoz, szüleikhez való kapcsolata ér