Hirdetés
Mipszi

Miért hisszük el az álhíreket?

Noha a legtöbb ember tisztában van azzal, hogy más opció is létezik, sokszor mégis hajlamosak vagyunk pontatlan információra támaszkodni, amikor fontos döntést hozunk. 

Miért hisszük el az álhíreket?

A Northwestern University munkatársai arra a kérdésre keresték a választ, hogy miért hagyjuk magunkat ilyen könnyen befolyásolni. „Az oltások autizmust okoznak”, „Az Egyesült Államokban 30 millió illegális bevándorló él” – ezeknek az állításoknak a hamissága bizonyított, mégis milliók hisznek benne. Hiába érhető el könnyedén bárki számára a cáfolat, sokan ragaszkodnak az álhírek által megfestett képhez. David Rapp, a Northwestern University pszichológusa szerint ennek az az oka, hogy az agyunk gyorsan és könnyen „letölti” a hamis információt, míg azt elemezni és utánajárni összetett és időigényes munka volna. Éppen ezért később agyunk a pontatlan, hibás információt hívja elő először, mivel ez a könnyebb út. „És mivel elérhető, sokan hiszik, hogy így akár építhetnek is rá, miközben az igazság lelombozó: csak azért, mert egy információmorzsához könnyen hozzáfér az agyunk, az nem válik valósággá” – teszi hozzá a szakember.

Még nehezebb eldönteni, mi az igaz és mi a hamis, ha a pontos és a pontatlan információ keverten jut el hozzánk. Ilyenkor egyszerre túl sok információt kap agyunk, és a kritikai értékelés hosszú ideig tartana. A legtöbben ezt a lépést tehát kihagyják, és egyszerűen elhiszik azt, amit hallottak, függetlenül annak igazságtartalmától.

Hirdetés
Hirdetés