Hirdetés
Mipszi

Árt az egészségnek, ha valaki nem biztos a társadalmi státuszában

Az, hogy a kiterjedt társasági kapcsolatok jót tesznek az egészségnek, jól ismert tény. Ugyanakkor kimondottan ártalmas, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy hol is helyezkedünk el a ranglétrán a közösségekben, amelyeknek tagjai vagyunk – legalábbis ezt állítja az emberszabású emlősök kutatásával foglalkozó amerikai California National Primate Research Center (CNPRC).

Árt az egészségnek, ha valaki nem biztos a társadalmi státuszában

Kutatásaik során azt találták, hogy minél magasabban helyezkedik el valaki a hierarchiában, annál inkább negatív hatással van rá a saját státuszával kapcsolatos bizonytalanság. Ezzel szemben azok, akik a ranglétra alján vannak, nem igazán érzékelik a különbséget.

Az alacsony státuszú állatok általában kevésbé egészségesek. Ugyanakkor a magas státuszú állatok bizonytalansága valószínűsíti bizonyos problémák, pl. a gyulladásos megbetegedések létrejöttét, továbbá a daganatok is gyakoribbak. Kiderült, hogy a szív- és érrendszeri betegségek és a diabétesz sem számít ritkaságnak, ha egy magas státuszú állat nem tudja, hol a helye a közösségben. „A majmoknak nincsenek Instagram-követőik és nem számítógépes algoritmusok alapján dől el, hogy mennyire népszerűek, létezik viszont egy sor komplex viselkedésforma, amelyek rendkívül erős hierarchikus rendszer mentén alakulnak” – mondja a kutatást vezető Jessica Vandeleest és Brianne Biesner. A szakemberek szerint azért is fontos ezeket a jelenségeket kutatnunk, mert így az emberek viselkedésével kapcsolatban is hasznos felfedezések születhetnek.

Hirdetés
Hirdetés