Jelenlegi hely

Több lány – gyakoribb étkezési zavarok

Ha az iskola tanulóinak nagyobb része lányokból áll, gyakoribbak az étkezési zavarok – derül ki egy friss brit-svéd kutatásból.

A szakemberek svéd iskolák adatait vizsgálták, és kiderült, hogy az étkezési zavarok kockázata tovább nő, ha a diákok szülei egyetemi végzettséggel rendelkeznek.

„Az étkezési zavarok drámai hatással vannak az áldozatok életére, ezért rendkívül fontos, hogy feltérképezzük a mögöttük rejlő kockázati tényezőket. Egy ideje a klinikai szakpszichológusok már felfigyeltek arra, hogy egyes iskolákból több kamasz érkezik hozzájuk étkezési zavarokkal, de csak most derült fény arra, hogy ennek az az egyszerű oka, hogy több a lány ezekben az intézményekben, mint a fiú” – állítja a kutatást vezető Dr. Helen Bould, az Oxfordi Egyetem gyermek- és ifjúsági pszichiátere. – „Sajnos azt nem tudjuk, hogy tényleges ok-okozati összefüggés van-e a diákság aránya és az étkezési zavarok között, ahogyan azt sem tudjuk, hogy mi ennek az oka. Lehetséges, hogy bizonyos iskolákban nagyobb elvárások nehezednek a diákokra, de az is lehet, hogy az étkezési zavar úgy terjed, mint egy fertőző betegség, vagyis a lányok átveszik egymástól a rossz mintákat” – vélekedik Dr. Bould.

A kutatók szerint az sem kizárt, hogy máshonnan fúj a szél: meglehet ugyanis, hogy egyes iskolák könnyebben azonosítják az étkezési zavarral küzdő diákokat, mint mások.

Share

Hozzászólások

Az "étkezési zavar" az ételfogyasztás rituáléjával kapcsolatos probléma. Például valaki fellnőtt korában nem tud rendesen késsel, villával enni. Az anorexia, bulímia, túlevéses zavar és társai nem étkezési-, hanem  EVÉSZAVAROK.

Oldalak

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.