Jelenlegi hely

A legtöbb orvos nem ismeri fel a demencia korai tüneteit

A középkorú demens betegek gyakran szembesülnek azzal, hogy orvosuk legyint a tünetek hallatán, mondván, csupán a egyszerű fáradtságról, túlterheltségről van szó, holott a korai tünetek felismerése kulcsfontosságú volna a kezelésben.

A motiváció elvesztése, az érdektelenség, a feledékenység, a szexualitással kapcsolatos problémák olyan tünetek, amelyekre sok orvos legyint: a középkorú emberekre gyakran jellemző munkahelyi és családi gondokat látják a jelenségben. Ugyanakkor ezek az Alzheimer-kór tünetei is lehetnek, így érdemes ezt a lehetőséget is megvizsgálni. Egy átlagos demens páciens esetében akár évekig is eltarthat, amíg releváns diagnózist kap.

Jonathan Rohrer, a University College London fronttemporális demencia specialistája szerint komoly problémát jelent, hogy a legtöbb orvos azt hiszi, a feledékenység – és általában véve a memóriával kapcsolatos gondok lehetnek csupán az Alzheimer-kór tünetei. Holott a legtöbbször először a személyiség alapvetői tulajdonságai változnak meg, és a motiváció tűnik el. „Ezzel együtt a demencia korai tünetei rengeteg formában megjelenhetnek, amit a legtöbbször sajnos figyelmen kívül hagynak az orvosok. A furcsább tünetek közé tartozik például az, ha a páciens hirtelen édesszájú lesz. Volt egyszer egy páciensem, aki felhagyott könyvelői munkájával, és egy édességgyárban kezdett dolgozni… ahonnan kirúgták azért, mert titokban befalta az frissen elkészült termékeket” – mondja dr. Rohrer, aki szerint problematikus, hogy a motiváció eltűnését a szakemberek a legtöbbször a depresszióval azonosítják. Az empátia és a humorérzék elvesztése szintén a demencia korai tünetei között szerepelhet, mondja a szakember.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.