Jelenlegi hely

Hogyan pókerezik a machiavellista karakter?

Az online póker segítségével megtudhatunk egyet s mást a machiavellista attitűd alapjairól, illetve az így gondolkozó emberek mozgatórúgóiról.

A Lancasteri Egyetem és a Helsinki Egyetem kutatói szerint a póker segít annak megértésében, hogy miként működik a stratégiai megtévesztés. Korábban a jelenséget a laboratóriumi körülményeken túl természetes körülmények között tesztelték, az összefüggés azonban új utakat nyithat a manipuláció megértéséhez.

Azok az emberek, akik erkölcstelen és megtévesztő manipuláció bevetésével érik el céljaikat, gyakran kapják a machiavellista jelzőt – a híres olasz diplomata, Niccolo Machiavelli után, aki szerint a cél szentesíti az eszközt. A kutatás során 490 résztvevőt vizsgáltak a Pokerstars nevű pókeroldalhoz hasonló körülmények között.

A tapasztalatokat összegző, „Machiavelli, mint pókerpartner” című tanulmány szerzői szerint azok, akikre a machiavellista személyiségjegyek a legnagyobb arányban jellemzőek, semmivel sem szoktak például gyakrabban blöffölni, mint a kevésbé machiavellista karakterek. Amikor viszont erre sok kerül, akkor nem aprózzák el a dolgot: nagyot blöffölnek. Mindez a szakemberek szerint azért van, mert szeretik kontrollálni a helyzeteket és a kapcsolatokat. „Ahhoz, hogy valaki sikeres pókerjátékos legyen, fontos, hogy kontrollálja a helyzetet. A machiavellista karakter nem azért blöfföl nagyot, mert nincs erkölcsi érzéke, hanem mert fontos számára, hogy övé legyen minden kontroll, és retteg attól, hogy gyengének lássák” – mondja a kutatást vezető Dr. Jeff Yan.

Kiderült az is, hiába hisszük, hogy a machiavellisták hidegen mérlegelnek, amikor azt tapasztalják, hogy mások próbálják őket manipulálni és becsapni, meglehetősen erős negatív érzelmekről tesznek tanúbizonyságot.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.