Jelenlegi hely

Az alvási apnoe a hangulatra és a gondolkodási képességre is kihat

Az alvási apnoe hatással lehet az agyi funkciókra – mindez segíthet megmagyarázni, miért jelentkeznek sok alvási apnoeval küzdő embernél olyan tünetek, amelyek a mindennapi tevékenységeikben is gátolják őket.

Amint azt a kutatást vezető Paul Macey, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem munkatársa kifejtette, már korábbi vizsgálatok is kimutatták, hogy az alvási apnoe strukturális változásokat okoz az agyban, a mostani vizsgálat azonban lényegi eltéréseket fedezett fel két konkrét kémiai anyagban is az agyon belül.

Az alvási apnoe különböző fokozatai tizenötből egy felnőttet érintenek. Az állapot következtében alvás közben óránként akár 30-szor is megakadhat a légzés, ami hosszú távon koncentrációs problémákat, memóriazavart, döntésképtelenséget, depressziót vagy stresszt okozat. A vizsgálat során a kutatók két agyi vegyületet vettek górcső alá: a glutamátot és a gamma-amino-vajsavat, más néven GABÁ-t Ezek a vegyületek az agy insula nevű részén találhatóak, vagyis azon a területen, amely a többi agyterületről érkező jeleket koordinálja, hogy ezzel segítse az érzelmek szabályozását, a gondolkodást, illetve bizonyos testi funkciókat, például a vérnyomást vagy az izzadást.

A Journal of Sleep Research című lapban ismertetett kutatás rámutatott, hogy az alvási apnoéval küzdő emberekben az átlagosnál alacsonyabb a GABA szintje, és abnormálisan magas a glutamáté. Míg a GABA hangulatszabályozóként működik, és abban segít, hogy az ember nyugodt maradjon, a glutamát éppen ellenkezően viselkedik: ha magas a szintje, az agyat több stressz éri, és nem tudja olyan jól ellátni a feladatát. Macey megjegyezte, hogy a glutamátszint emelkedésén nem csodálkoztak, ám azon már igen, hogy a GABA szintje ezzel párhuzamosan leesett.

A szakemberek abban bíznak, hogy a friss ismeretek fényében a jövőben hatékonyabban tudják majd kezelni az alvási apnoet, és talán még ezeket az agyi vegyületeket is sikerül majd visszaállítani a normális szintre az érintettekben.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.