Jelenlegi hely

Titokzatos agyi rendellenesség miatt nem találják a szavakat a betegek

A szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy gyakran összekeverik az Alzheimer-kórral azt a titokzatos agyi rendellenességet, melynek következtében az érintettek nem tudják felidézni a szavakat.

 

Míg a demencia az emlékeiktől fosztja meg az embereket, a primer progresszív afázia (PPA) a szavaktól, amelyekkel beszélni tudnának az emlékeikről. A szakértők jobb módszereket dolgoznak ki a ritka tünetegyüttes diagnosztizálására, ami jelentős előrelépést jelentene ezeknek a betegeknek, akiknek gondolatai tiszták, de képtelenek előhívni a szavakat. A fejlesztések következtében több beteg juthatna hozzá a megfelelő kezelésekhez és ellátáshoz.

Sok orvos nem sokat tud erről a ritka afázia-típusról, így a tájékozottság növelése elősegítheti az ellátás javulását. Jelenleg is folyik egy új kutatás, amelyben úgy próbálják lelassítani a betegséget, hogy elektromosan stimulálják az érintett agyi területet.

A PPA-t csak az 1980-as években ismerték el önálló betegségnek, de a mai napig nincsenek pontos adatok arról, hányan szenvedhetnek a betegségben. Gyakran előfordulhat, hogy a rokonok nem fordulnak orvoshoz, mert azt hiszik, hogy szerettük egyre zavarosabb beszédét az öregkori demencia okozza. Számos alkalommal csak akkor derül ki a diagnózis, amikor ezek az emberek neurológushoz kerülnek, aki felismeri, hogy a beteg nem ismétli a kérdéseket, és nem felejti el az utasításokat. Dr. Argye Elizabeth Hillis, a Johns Hopkins Egyetem kutatója elmondta, hogy ennek ellenére a betegek többsége képes kezelni a pénzügyeit, autót vezetni vagy élvezni a zenét – tehát számos dolog továbbra is működik számukra.

Az agyvérzésen vagy agysérülésen átesett betegek gyakran tapasztalnak problémákat a hangképzésben vagy a szavak felidézésében. A PPA azonban más okból alakul ki: a nyelvet szabályozó agyi terület betegszik meg és fajul el, ami olyan kommunikációs zavarokhoz vezet, amely hasonlít a tágabb értelemben vett demenciához. Dr. Hillis azonban azt is elmondta, hogy MR-vizsgálattal meg lehet különböztetni a két betegséget.

A standard nyelvterápia során a betegeknek képeket kell párosítaniuk a megfelelő szavakhoz, hogy így erősítsék az érintett útvonal aktivitását. Dr. Hillis kutatócsoportja most azt vizsgálja, hogy az agyi stimuláció egyik típusa, amely a koponyán keresztül küld elektromos jeleket az agyba, képes-e fokozni ennek a kezelésnek a hatékonyságát. Az első 19 vizsgált beteg esetében az érintettek jobban fel tudták idézni a megfelelő szavakat az elektromos stimulálás alkalmazásától számított körülbelül két hónapig, mint amikor placebo kezelést kaptak megszokott terápiájuk mellett. A szakértő azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy több kutatásra lesz szükség annak kiderítésére, hogy tartós hatással jár-e a kezelés.

A betegeknek addig is rendelkezésükre áll egy kiváló orvosi kezelés, mely során elektronikus kommunikáció-segítő eszközökkel támogatják a beszédet.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.