Jelenlegi hely

A személyiség és a figyelmetlen autóvezetésre való hajlam

Az Alabamai Egyetem kutatása szerint az extrovertált idősebb felnőttek és a kíváncsi tinédzserek hajlamosabbak a kockázatos autóvezetési magatartásra, míg a barátságos, kedves kamaszoknak kisebb valószínűséggel terelődik el a figyelme vezetés közben.

Az Accident Analysis and Prevention című szakfolyóiratban publikált tanulmány szerzői arról számoltak be, hogy bizonyos személyiségjegyek összefüggésben állnak a figyelmetlen vezetésre való hajlammal. Bár már számos kutatás vizsgálta a demográfia, az egészség, valamint a szenzoros és kognitív funkciók befolyását az autóvezetési magatartásokra, a személyiség hatásával még nem foglalkoztak behatóan. Az Alabamai Egyetem kutatói ezt a lehetséges összefüggést vizsgálták meg tüzetesebben. A személyiség-vizsgálat egyik legelterjedtebb modelljét, a McCrae és Costa-féle Big Five kérdőívet használták annak felméréséhez, mely személyiségjegyek állhatnak összefüggésben a figyelmetlen autóvezetési magatartásokkal. E modell szerint minden ember a következő öt tényező valamelyikének folytonosságába esik bele: nyitottság a tapasztalásra, lelkiismeretesség, extrovertáltság, kedvesség és neurotikusság.

A tinédzser autóvezetők esetében a tapasztalásra való nyitottság kétféle figyelmetlen vezetési magatartás fokozott jelenlétével állt összefüggésben: a vezetés közbeni SMS-ezéssel és mobiltelefon-használattal. A nyitottság 10 százalékos növekedése a figyelmetlen autóvezetés kockázatának 22 százalékos emelkedését hozta. Ez az eredmény részben azokat a korábbi kutatásokat is megmagyarázza, amelyek azt mutatták, hogy az erőteljesen szenzációhajhász és impulzív természetű személyek (amely vonások gyakran összefüggnek a nyitottság tényezővel) több autóvezetési szabálysértést követnek el. Az idősebb felnőttek esetében csak egy személyiségjegy állt jelentős összefüggésben a figyelmetlen autóvezetési magatartásokkal: az extrovertáltság. Az erre utaló pontszám 10 százalékos növekedése a telefonbeszélgetés vagy a telefonhasználat gyakoriságának 20 százalékos emelkedéséhez vezetett.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.