Jelenlegi hely

Nyáron jobban fog az agyunk

Mikor vagyunk képesek arra, hogy tisztábban gondolkozzunk: télen vagy nyáron? Mikor működik rövidtávú memóriánk a lehető legjobban? A belga Liege-i Egyetem friss kutatása ezekre a kérdésekre kereste a választ.

„Igenis számít, hogy milyen évszak van. Vannak, akiknek az esetében ez fontosabb, míg mások kevésbé érzékenyek az időjárás változásaira. Vannak, akik szezonális affektív zavarral küzdenek, az év bizonyos hónapjaiban hajlamosak a depresszióra. Az ő agyukra még az átlagosnál is nagyobb hatással van az, hogy milyen évszak van éppen” – mondja a kutatást vezető Gilles Vandewalle, a Liege-i Egyetem munkatársa. „Korábban is tudtuk, hogy az évszakok jelentősen befolyásolják az állatok életét: egyes fajok téli álmot alszanak, és a reprodukció is bizonyos időszakokhoz kötött. Az ember hangulatát erősen befolyásolja az, hogy milyen évszak van” – teszi hozzá a szakember.

Az Egyesült Államok lakosságának kb. 5 százaléka küzd szezonális affektív zavarral, ami depresszióhoz hasonló tünetekkel jár. Ez rendszerint ősszel és télen jelenik meg, és a fényterápia hatékony kezelési módnak bizonyul. Az évszakok a hormonháztartást és az immunrendszert is erősen befolyásolják, és bizonyos kutatási eredmények azt sejtetik, hogy a kognitív képességekkel sincs ez másként. A belga felmérés során 14 férfi és 14 nő reakcióit tanulmányozták 2010 májusa és 2011 októbere között. Az alanyok 4,5 napig egy elzárt helyiségben tartózkodtak, ahol semmi sem utalt a kinti évszakra, napfény sem volt. Ezután a szakemberek a résztvevők agyát vizsgálták, és kiderült, hogy a koncentrációs képesség és a rövidtávú memória nyáron, méghozzá júniusban volt a legjobb, és a legrosszabb decemberben, az év legrövidebb napjához közel. Vandewalle szerint a különbség a hétköznapi életben talán nem látszik, de tény, hogy az agyi aktivitás igenis változik az évszaknak megfelelően.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.