Jelenlegi hely

Kognitív kimerültség?

Dán kutatók kimutatták, hogy szellemileg reggel vagyunk a legfittebbek, és teljesítményünk a nap előrehaladtával óráról-órára csökken.

Iskolai dolgozatok eredményeinek elemzésével rávilágítottak, hogy az időpontok óránkénti csökkenésével a pontszámok 0,9 százalékkal javultak. Ráadásul a hatás a gyengébben teljesítő diákok esetében volt a legfeltűnőbb. Dániában az iskolakötelezettség annak a naptári évnek az augusztusában kezdődik, amelyben a gyermek betölti a 6. életévét, és 10 év iskolai tanulás után zárul le. A dán gyerekek körülbelül 80 százaléka állami iskolába jár, és a dán kormány 2010-ben Országos felmérés néven bevezetett egy országos szintfelmérő programot.

A dán országos szociológiai kutatóközpont munkatársai Hans Henrik Sievertsen vezetésével ezeknek a felméréseknek az eredményeit elemezték a nyolc és tizenöt év közötti gyerekeknél. Kiderült, hogy bár a korábbi kezdés óránként 0,9 százalékos javulással jár, a jól időzített szünet még jobb hatást gyakorolhat. A közvetlenül a felmérő előtt tartott 20-30 perces szünet 1,7 százalékos javulást eredményezett.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban közzétett tanulmány szerzői elmondták, hogy a „kognitív kimerültség”, vagyis az, hogy a gyerekek a nap előrehaladásával egyre fáradtabbá válnak a tanulástól, felelős a teljesítmény romlásáért, ezért a felmérés eredményeinek javítása érdekében stratégiailag időzített szünetek bevezetését javasolják. A kutatók úgy vélik, hogy a szünetek hatásait az iskolai órarendek összeállításakor is érdemes lenne figyelembe venni.

A szakértők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a mintában szereplő diákok alsó tagozatos gyerekek és kiskamaszok voltak, ezért az is elképzelhető, hogy a nagyobb kamaszok esetében másképp alakulnak a hatások.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.