Jelenlegi hely

A nők többet szenvedhetnek betegápolóként, mint a férfiak

Bár a betegápolást hagyományosan női munkának tartják, egyre több férfi vállal magára ilyen feladatot. A nők azonban a férfiaknál nagyobb kihívásokkal nézhetnek szembe, amikor súlyos betegségben szenvedő szerettüket ápolják. 

„Amint a szeretett hozzátartozó betegsége előrehalad, az őt ápoló rokonoknak egyre több gyakorlati feladatot kell magukra vállalniuk, például a fürdetést és mosdatást, valamint a főzést, a takarítást és a számlák kezelését is. Ez a többletterhelés óriási stresszt okozhat az ápoló életében. Bár egyre több férfi vállalja fel az ápolással járó feladatokat, kutatásunk azt mutatta, hogy jelentős nemi különbségek figyelhetők meg abban, ahogyan a betegápolási tapasztalatokat megélik az érintettek” – magyarázta a Journal of Palliative Medicine című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzője, Karla Washington, a Missouri Egyetem munkatársa.

A kutatás során több mint 280 családi betegápolót kérdeztek ki, és eredményeik azt mutatták, hogy a nők sokkal kevesebb önbecsüléssel és kisebb családi támogatással rendelkeznek, és több káros következményt tapasztalnak az egészségük és az időbeosztásuk tekintetében, mint a férfiak. Washington szerint az eredmények a társadalom nemi elfogultságát tükrözhetik.

„A beteg családtagok gondozását gyakran a nőktől várják el” – állítja a kutató. – „Ha a társadalom úgy tekint a női ápolókra, hogy természetszerűleg jobban tudnak beteget ápolni, a többi családtag kisebb valószínűséggel gondolja azt, hogy az ápolónak segítségre van szüksége, így kisebb eséllyel ajánlja fel a segítséget.” A szakember azonban azt is hozzátette: a nemi elvárások miatt előfordulhat, hogy a férfiak kevésbé számolnak be a betegápolással kapcsolatos nehézségeikről.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.