Jelenlegi hely

Heti három látogatást igényelnek az idős emberek

A csupán e-mailes vagy telefonos kapcsolattartás kétszeresére növeli az időseknél a depresszió kockázatát – derül ki a Michigani Egyetem friss kutatásából, amely szerint kiemelten fontos a járványszerűen terjedő magány elleni óvintézkedés.

A családtagoknak heti háromszor meg kell látogatniuk az idős rokonokat, hogy megelőzzék náluk a depresszió kialakulását. Így már felére csökkenhet a mentális betegség kialakulásának veszélye. Az e-mail és a telefon azonban semmivel sem mérsékeli a kockázatot. Ez az első kutatás, amely a kapcsolattartás különböző formáinak hatását hasonlítja össze az idősek egészségére nézve. A Michigani Egyetem munkatársai 11 000 – 50 évesnél idősebb – embert vettek górcső alá. Megkérdezték tőlük, milyen gyakran vannak személyes találkozóik, telefonhívásaik, e-mailezéseik és közösségi médián belüli kapcsolattartásaik. Két évvel később pedig ellenőrizték, hogy diagnosztizáltak-e náluk depressziót. A heti háromszor látogatottaknál 6,5 százalék volt a depresszió kockázata, néhány havonkénti találkozó esetén viszont már 11,5 százalék. A viszonylag fiatalabb – 50 és 69 év közötti – résztvevőkön sokat segített a baráti kapcsolatok ápolása, míg 70 fölött inkább a család került középpontba a Journal of the American Geriatrics Society című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

„Régóta tudjuk, hogy a szoros társas kapcsolatok jót tesznek a mentális egészségnek. Mi viszont arra is rámutattunk, hogy nem mindegy, milyen fajta kapcsolattartásról van szó” – magyarázta a kutatást vezető Dr. Alan Teo.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.