Jelenlegi hely

Fogyni akarsz? Egyél tükör előtt!

Elmegy az étvágyunk, ha látjuk magunkat, miközben pizzát, csokitortát vagy hamburgert majszolunk, mivel ilyenkor – a University of Central Florida kutatása szerint – elszégyelljük magunkat, amiért egészségtelenül étkezünk.

A kutatás során 185 egyetemi diákot kértek arra, tartsanak kóstolót: választhattak, hogy csokoládétortát vagy gyümölcssalátát fogyasztanak. Az ételt egy tükrös és egy tükör nélküli szobában fogyaszthatták el, és kiderült: a csokitorta „kevésbé ízlett” azoknak, akik tükörben láthatták magukat étkezés közben – és ezekben az esetekben kevesebb is fogyott a süteményből. „Amikor az ember a tükörbe néz, nemcsak a testalkatát látja, hanem képes a viselkedését is objektíven felmérni. Ilyenkor jobban tudatosodik, ha egészségtelen ételt veszünk magunkhoz, és a többségnek bizony elmegy az étvágya a féktelen habzsolás látványától. Tulajdonképpen úgy tekintünk magunkra, mintha mást látnánk” – mondta a kutatást vezető Dr. Ata Jami professzor. A jelenség oka a szocializációban keresendő: arra lettünk nevelve, hogy ne legyünk falánkok, hogy ügyeljünk az egészségünkre – a tükör pedig emlékeztet minket ezekre a normákra.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.