Jelenlegi hely

Az evolúció miatt eszünk többet télen

Evolúciós oka van annak, hogy túl sokat eszünk télen, így aztán nem csoda, hogy az újévi fogadalmakat sorra elbukjuk – derül ki az Exeteri Egyetem kutatásából, amelyet a Journal Proceedings of the Royal Society B című szaklapban publikáltak.

Az emberek ösztönösen többet esznek a kelleténél – és nincs olyan kontroll, amely azért lenne felelős, hogy ne együnk túl sokat. Ennek oka az, hogy az evolúció során őseink számára nem jelentett veszélyt az elhízás, a soványság és az ezzel együtt járó tápanyaghiány azonban annál inkább. Télen még erősebb az ösztön, hogy többet együnk a kelleténél, hiszen az ősember ebben az időszakban még nehezebben élt túl, mint az év egyéb szakaszaiban.

„Azt hinnénk, evolúciós képességünk van arra, hogy érzékeljük, mikor ettünk túl sokat, illetve mikor elég az elég. Ez azonban nem így van: gyakorlatilag teljesen hiányzik az emberből a kontroll képessége, különösen, ha napjaink mesterséges ételeiről van szó, amelyekben rengeteg a cukor és az ízesítő” – mondja a kutatást vezető Andrew Higginson. Az evolúciós modell azt diktálja, hogy együnk többet, amikor nehezebb élelmiszert találni, ezért aztán télen értelemszerűen többet fogunk nassolni, hiába tudjuk, hogy ez extra kilókhoz vezethet.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.