Jelenlegi hely

Az egyedülálló szülők alszanak a legrosszabbul

A Kalifornia Egyetem felmérése szerint az egyedülálló szülők – és közülük is különösen a nők – alszanak a legkevesebbet és a legrosszabbul.

Amint azt a kutatást vezető Colleen Nugent kifejtette, korábban már számos vizsgálat foglalkozott az egyedülálló szülők egészségi állapotával, ám az alvási szokásaikat most először vizsgálták. Szakemberek ajánlása alapján egy felnőtt embernek napi hét óra alvásra van szüksége, ám a mostani felmérés kimutatta, hogy a 18 év alatti gyermekkel élő szülők – főleg a nők – ennél jóval kevesebbet alszanak, és az alvásminőségük sem optimális. Az egyszülős háztartásokban a nők közül tízből hárman nehezen aludtak el és fáradtan ébredtek, míg a férfiak között ez az arány tízből kettő volt. Kathryn Lee, a San Francisco-i Kalifornia Egyetem alváskutatója nem lepődött meg az eredményeken – véleménye szerint ugyanis többnyire a nők azok, akik 24 órás szolgálatban állnak a család, és főleg a gyerekek rendelkezésére. A kutatássorán az is kiderült, hogy a kétszülős, gyermekes családokban élők ritkábban szorulnak altatóra (közel 4 százalék), mint a gyermektelenek (8 százalék), illetve mint a gyermeküket egyedül nevelők (7 százalék).  A szakemberek szerint bármilyen életszakaszban vagyunk is éppen, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás mindig nagyon fontos, ezért ezt mindig komolyan kell venni. A tartós alvásmegvonás ugyanis számos krónikus betegség – például cukorbetegség, szívbetegség, depresszió – okozója lehet, illetve a balesetek mértékét is megnövelheti.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.