Jelenlegi hely

Van, hogy jót tesz az aggódás?

A szorongók gyorsabban és könnyebben ismerik fel a vészhelyzeteket, mivel az agyuk másképp dolgozza fel ezeket. Mondhatni, a szorongás egyfajta hatodik érzékként működik krízis esetén.

Azok az emberek, akik rendszeresen és sokat szoronganak, tipikusan másképp dekódolják a vészhelyzeteket: az agy motoros kérge lép működésbe ilyenkor, míg a nyugodtabb emberek a temporális terület segítségével észlelik a fenyegetést, így a szorongók gyorsabban is képesek reagálni. Noha a tudomány régóta ártalmasnak tartja a stresszt az egészségre, a friss kutatás szerint kétségkívül vannak előnyei is. Mivel a szorongóknál ilyenkor aktiválódó motoros kéreg a felelős a mozgásért, értelemszerűen könnyebben menekülnek vagy védik meg magukat azok, akik gyakorlatilag folyamatosan készenléti állapotban vannak. A nyugodt emberek ezzel szemben az agynak azon területe által ismerik fel a veszélyt, amely az arcok felismeréséért felelős, így lassabban képesek csak reagálni a fenyegetettségre. A vizsgálatot 24 önkéntes közreműködésével végezték Párizsban, de a kutatást vezető Dr. Marwa El Zein szerint következtetéseik levonásához korábbi tanulmányokat is figyelembe vettek.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.