Jelenlegi hely

A forgalom zaja depresszióssá tehet

Az állandó zajban élőknél magasabb a depresszió kockázata – derül ki az Esseni Egyetemi Kórház kutatásából.

A depresszió kialakulásának veszélye nagyjából negyedével nagyobb azoknál, akik forgalmas helyen laknak. A kockázat viszont elsősorban a szegény, munkanélküli, iskolázatlan, dohányzó vagy inszomniával küszködő embereknél figyelhető meg – állapították meg német szakemberek. A több mint 3 000 fő bevonásával készült kutatás eredményeit az Environmental Health Perspectives című szakfolyóirat internetes kiadásában publikálták.

„Bár nem jelenthetjük ki bizonyossággal, de feltételezzük, hogy a zaj bosszantó, ezért stresszt okoz. Amennyiben a zaj tartós és hangos, hozzájárulhat a depresszió kialakulásához” – fogalmazott Ester Orban, a kórház munkatársa, hozzátéve, hogy nem ok-okozati összefüggésről van szó. A tanulmány szerzői szerint lehetséges lépéseket tenni a zaj mérsékelésére, akár költözés nélkül is – érdemes megfontolni füldugó beszerzését, illetve az utcafronttól távoli hálószobát választani.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.