Jelenlegi hely

Szülés utáni depresszió – apáknál is

 Az apáknál közel akkora a születés körüli depresszió kialakulásának veszélye, mint az anyáknál – állítja a Journal of Affective Disorders oldalain megjelent tanulmány.

Az egyes vizsgálatok eredménye igen eltérő, de a szorongást és depressziót átélő szülők aránya akár 20 százalék is lehet – a kiváltó okokra azonban eddig nem derült fény. Az amerikai Betegség-ellenőrzési Centrum (CDC) vizsgálatai szerint magasabb a kockázat, ha a terhesség nehezebben jött össze, illetve problémák adódtak a terhesség vagy a szülés során. További negatív faktor a korábbi vetélés vagy halvaszületés, a tizenéves anya, a többszörös terhesség, illetve a gyermek egészségügyi problémái. Gyermekágyi depresszió azonban más tekintetben egészséges terhesség és szülés esetén is jelentkezhet.

A CDC szerint depresszióra utalnak az alvási nehézségek, a babával való kapcsolat nehézségei, a félelem és a negatív gondolatok azzal kapcsolatban, hogy a baba megsérül, illetve az attól való félelem, hogy nem leszünk jó szülők. Dr. Liana Leach és munkatársai 43 korábbi tanulmány eredményeit elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy a jelzett depressziót az apák mintegy tizede is átéli – ez mintegy fele az anyákénak. A fókuszba a születési időszak és azt követő egy év került. A legfontosabb rizikófaktorok: a társadalmi, illetve a partner részéről való támogatás hiánya, a pénzügyi nehézségek, valamint a korábbi mentális problémák.

A kutatók szerint az új jövevény körüli aggodalom normális dolog – kórosnak akkor kell tekinteni, ha hosszabb ideig tart, és hátrányosan befolyásolja a mindennapi életvitelt.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.