Jelenlegi hely

Árt a memóriának az éjszakai nassolás

Nem érdemes éjszaka kijárni a konyhába falatozni, mivel az éjjeli órákra tett nassolás árt a memóriának, és tanulási nehézségeket is okozhat. A több műszakban dolgozók a veszélyeztetettek közé tartoznak.

Nemcsak az emlékezőképességünket zavarhatja össze a késő éjjeli étkezés, hanem az alvásritmusunkat is negatívan befolyásolja. Rosszabbul, megszakításokkal pihenünk csak ilyenkor, ezért napközben szükségünk lehet arra, hogy ledőljünk egy kicsit. „Az éjszakai falatozás jó eséllyel megváltoztatja az agy fiziológiáját, és a hippokampuszra gyakorolt negatív hatás miatt sérül az emlékezőképesség. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy másnap nemcsak nem emlékszünk az előző nap elsajátított információkra, de ráadásul nehezebben is tanulunk új dolgokat. Az agy ugyanis nem tud mit kezdeni a helyzettel, hogy ettünk, amikor aludnunk kellett volna” – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető dr. Dawn Loh, a kaliforniai UCLA munkatársa. A szakember szerint ha egyszer-egyszer előfordul, hogy éjjel megéhezünk és a konyhában kötünk ki, még nincs mitől tartanunk, de a rendszeres alvásidőben történő nassolás a fenti veszélyeket hordozhatja magában.

„Mivel rengetegen dolgoznak vagy játszanak akkor, amikor aludniuk kellene, érdemes tudatában lenni, hogy ez az emlékezőképességünkre negatív hatással lehet. Az egérkísérletek is igazolták, hogy a normális alvásidő alatti étkezés hosszú távon árt az agyműködésnek” – teszi hozzá a szakember.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.