Jelenlegi hely

A felnőttek negyede csupán 5 órát alszik éjszakánként

A 30 és 50 év közöttiek ötödének csupán 5 órányi alvás jut, ami egy év alatt 15 egész napnyi alváshiány felhalmozását jelenti – állítják a szakemberek, akik szerint legtöbbünknek 7,5 óra pihenésre lenne szüksége.

A Leedsi Egyetem munkatársai 1024 – 18 és 80 év közötti – embert vontak be a vizsgálatba. Bebizonyosodott, hogy a 30 és 50 közötti korcsoport alváshiánya egyenesen sokkoló – valószínűleg azért, mert nekik a munkára és a családra egyaránt időt kell szánniuk. A kutatást vezető dr. Anna Weighall szerint „valóban aggasztó” mértékű hiányról van szó, hiszen az 5 órás alvásmennyiség súlyosan hátrányos egészségügyi következményekkel jár, beleértve akár a szív- és érrendszeri problémákat, az elhízást és a cukorbetegséget is. „A modern életvitel és a technológia befolyásolja az alvás mennyiségét és minőségét, ami hatalmas fenyegetést jelent az egészségre nézve” – fogalmazott a szakember.

Az eredmények alapján a 30 és 50 közöttieknek mindössze 3 százaléka alszik szándékosan 5 órát, túlnyomó többségük inkább 8-at vagy 9-et szeretne. Ezzel szemben viszont valójában tényleg csak 5 óra jutott nekik a válaszadást megelőző éjjel. A kutató szerint korábbi vizsgálatok arra utalnak, hogy az emberek hajlamosak tévesen emlékezni az alvással töltött időre, ha ennél hosszabb időszakot kell felölelniük. Ennek kiküszöbölésére kérdezték őket az előző éjszakáról. A résztvevők 42 százaléka találta stresszesnek a munkáját, és 30 százalékuk nyilatkozta, hogy a hivatása a múlt héten hátrányosan hatott az alvásra.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.