Jelenlegi hely

Az online diagnosztizálás veszélye

Az amerikai Harvard Egyetem orvosi karának kutatása megkérdőjelezi az internet hasznosságát a betegségek kimutatásában.

A brit egészségbiztosítás mindent megtesz annak érdekében, hogy a világ élvonalába kerüljön a legújabb technológiák felhasználásában, de a kutatás, amely a 23 legnagyobb egészségügyi honlapot vizsgálta, arra az eredményre jutott, hogy ezek a tünetkereső alkalmazások gyakran elsiklanak a veszélyes betegségek és egészségügyi vészhelyzetek felett. A British Medical Journal szakfolyóiratban ismertetett kutatásból az derült ki, hogy az online programok sokszor adnak a betegeknek helytelen tanácsokat a teendőket illetően.

Az online tünetkereső honlapok teszteléséhez a kutatók 45 olyan klinikai leírásból állítottak össze egy szabványosított tünetlistát, amelyeket a medikusok képzésében és vizsgáztatásában használnak. Ezeket a tüneteket aztán 23 különböző tünetkereső honlapon betáplálták. A kutatók által vizsgált szoftver-algoritmusok összességében az esetek 34 százalékában adták ki elsőre a helyes diagnózist. Az esetek 51 százalékában szerepelt a helyes diagnózis az első három felsorolt lehetőség között, és az első 20 között az esetek 58 százalékában.

Bizonyos esetekben a pontos diagnózis megadása nem annyira fontos, mint az, hogy helyes tanácsot kapjon a beteg azzal kapcsolatban, orvoshoz kell-e fordulnia, és ha igen, milyen sürgősen. „Lázzal, fejfájással, nyakmerevséggel vagy zavarodottsággal küzdő betegek esetében egyértelműen nem az a fontosabb, hogy rögtön kiderüljön, vajon agyhártyagyulladásban vagy agyvelőgyulladásban szenvednek, hanem az, hogy megtudják, mihamarabb el kell menniük a sürgősségire” – magyarázta Ateev Mehrotra professzor, a kutatás vezetője.

A Harvard kutatói által vizsgált 23 különböző nemzetiségű honlap között szerepelt a brit NHS Choices weboldal is. A brit egészségügyi szolgálat által működtetett honlap először több kérdést tesz fel a betegeknek, majd tanácsot ad arra vonatkozóan, mit érdemes tenniük: mentőt hívni, elmenni a sürgősségi osztályra, vagy elmenni a háziorvosukhoz. A vizsgálatból azonban az derült ki, hogy az NHS Choices a vészhelyzeteknek csupán 87 százalékát tudta helyesen azonosítani, 13 százalékát viszont nem határozta meg megfelelően. A honlap összességében mindössze az esetek 52 százalékában tudott helyes tanácsot adni. Mehrotra professzor arra hívta fel a figyelmet, hogy az internetes oldalakról származó tanácsokat mindig körültekintően kell kezelni.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.