Jelenlegi hely

A mosolygás új kapcsolatokat eredményezhet

Egy őszinte mosoly hozzásegíthet bennünket egy új barátság vagy szerelmi kapcsolat kialakításához – állítják a Motivation and Emotion szaklapban közzétett tanulmány szerzői.

Mégpedig azért, mert az emberek sokkal jobban reagálnak a pozitív érzelmekre új kötelékek kialakítása esetén, mint az olyan negatív érzelmekre, mint a szomorúság, a harag vagy a megvetés. A kutatók ugyanakkor azt is hozzátették, nem érdemes mosolygást tettetni azért, hogy elnyerjük mások szimpátiáját, mert könnyű észrevenni, ha a mosoly nem őszinte.

Az egyik kísérletben a kutatók azt mutatták ki, hogy a randevúzó párok pontosan nyomon tudták követni partnerük pozitív érzelmeit. A második kísérlet azt mutatta, hogy a résztvevők közelebb érezték magukat a pozitív érzelmeket kifejező emberekhez, és szinte ösztönösen vonzódtak a pozitív érzésekhez.

A szakértők arról is beszámoltak, hogy az emberek a pozitív érzelmeiket az úgynevezett Duchenne-mosollyal fejezik ki, amely a szemek és az orcák körül lévő két arcizom együttes mozgásával jár, és főként akkor következik be, amikor az emberek őszinték és boldogok. Mások ezt a fajta mosolyt őszintének látják, ezért segít a társas kötődés kialakításában.

A tanulmány szerzője, Belinda Campos, a Kalifornia Egyetem irvine-i fakultásának munkatársa elmondta, hogy az emberek rendkívül jól ismerik ezt a fajta mosolyt, és felismerik a tettetett mosolyt. A kutató úgy véli, az eredmények újabb bizonyítékként szolgálnak arra, milyen fontosak a pozitív érzelmek a társas közegben, és hangsúlyozzák a pozitív érzelmek kifejezésének jelentőségét az új társas kapcsolatok kialakítása során.

Share

Hozzászólások

Nem ilyen egyszerű a világ. Szeretek mosolyogni. Nyáron történt, hogy a budalakászi Auchan-ban a pénztárnál sorbanállva az előttem álló férfi kedvesen visszamosolygott. Néhány mondatot beszélgettünk, meghívott egy kávéra. Intelligens, humoros és érdekes beszélgetőpartner volt, ám tíz perc után egészen konkrét ajánlatot tett a következő óra programjára vonatkozóan. Elképedve és azonnal visszautasítottam. Felállt, kettőnk kávéját is én fizettem. Fájt. Nőkre, kisgyerekekre, idős emberekre szívesen mosolygok, de a mosolyt félreértő férfiakra egyelőre nem.

Oldalak

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.