Jelenlegi hely

Miért vibrál a szemünk alvás közben?

A kutatók szerint a szemmozgás az álmunkban látott jelenetek változásait követi.

Bár a testünk nyugodt, de álmodás közben a szemünk folyamatosan körbejár. A kutatók régóta sejtik, hogy ez a vibrálás az elménkben látott álomképekre való reakció, mostanáig azonban senki sem tudta meggyőzően bizonyítani ezt az elméletet. A szakértőknek most sikerült kimutatniuk, hogy álmodás közben a szemünk és az agyunk hasonlóan reagál ahhoz, ahogyan ébrenlét közben reagálunk a különböző képekre.

Nature Communications szaklapban megjelent tanulmány betekintést enged az alvó elme egyes agysejtjeinek működésébe. A Kalifornia Egyetem Los Angeles-i fakultásának kutatói dr. Itzhak Fried vezetésével elektródákat helyeztek 19 gyógyszerrezisztens epilepsziában szenvedő ember agyába. Az elektródák két hétig rögzítették a mediális temporális lebeny egyes idegsejtjeinek elektromos aktivitását. Ez az agyi terület szolgál hídként a vizuális észlelés és az emlékek között, lehetővé téve a kutatóknak a betegek álmainak „kihallgatását”.

„Korábbi kutatásainkból az derült ki, hogy ezek az idegsejtek akkor aktiválódnak, amikor ismerős emberek és helyek képeit látjuk, vagy egyszerűen becsukjuk a szemünket, hogy elképzeljük őket, illetve visszaemlékezzünk rájuk” – magyarázta dr. Fried.

Amikor azonban a szakértők megvizsgálták az elektródák által rögzített adatokat, felfedeztek valami váratlan dolgot az egyes agysejtek válaszaiban a REM alvási szakaszban: „A mediális temporális lebenyben lévő agysejtek az elektromos aktivitás hirtelen megugrását mutatták minden alkalommal, miután a betegek megmozdították a szemüket a REM alvási szakaszban. Ez az elektromos minta nagyon hasonlít arra, ami akkor történik, amikor ébrenlétkor valami új dolgot látunk. Azt gyanítjuk, hogy a gyors szemmozgások azt a pillanatot jelzik, amikor az agy álmunkban egy új képet lát meg” – mondta a szakember. Az eredmények arra utalnak, hogy a gyors szemmozgás rögzíti az álomképek pillanatfelvételeit, ami azt sugallja, hogy ugyanaz a mechanizmus, amely a tudatos vizuális tapasztalatainkról tájékoztatja az agyunkat, álmunkban is működik.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.