Jelenlegi hely

Mélyhangú politikusok előnyben

Úgy tűnik, a választók jobban megbíznak azokban a politikusokban, akiknek mély a hangjuk, ez ugyanis erőt és kompetenciát sejtet – állítja a University of Miami és a Duke University új tanulmánya, amelyet a PLOS ONE című szaklapban publikáltak.

A szakemberek szerint mindez az „ősemberi ösztönhöz” köthető, aminek következtében az emberek a vezetői kvalitásokat a fizikai erőhöz kötik, ahelyett, hogy a valóban szükséges képességekre – a bölcsességre, az intelligenciára, a szavahihetőségre – fordítanák a figyelmüket. A vizsgálatban 800 felnőtt vett részt, akik egy kérdőívet töltöttek ki képzeletbeli jelöltekről, majd meghallgatták a jelöltek hangjáról készült felvételeket – ezeket egy számítógépes program segítségével manipulálták. Kiderült, hogy a mélyebb hangú jelöltek a szavazók 60-76 százalékának bizalmát nyerték el, vagyis „lenyomták” a vékonyabb, magasabb hangú képviselőket. „Racionális lényekként gondolunk magunkra, de a valóságban gyakran hozunk olyan döntéseket, amelyeknek semmilyen ésszerű magyarázatuk nincs” – vélekedik a kutatást vezető Casey Klofstad professzor. Érdekes, hogy a mélyebb hang iránti fokozott bizalom mindkét nem esetében releváns: a választók a mély hangú politikusnőkben is jobban bíznak.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.