Jelenlegi hely

Összefüggés lehet a gyerekek alvászavara és mentális betegségei között

Egy nemrégiben publikált kutatás összefüggést mutatott ki a gyerekek alvási szokása, illetve mentális egészsége között.

A szakemberek 1000 csecsemőkorú gyerek alvásritmusát és mentális állapotát kísérték figyelemmel, és megállapították, hogy azoknál, akik négyévesen alvászavarral küzdöttek, hatéves korukban nagyobb arányban alakult ki valamilyen mentális probléma, például szorongás vagy depresszió. Ugyanakkor ennek a fordítottja is igaz volt, vagyis akiknél négyéves korukban mentális betegséget tapasztaltak, azoknál hatévesen gyakrabban fordult elő alvászavar. Az alvászavarok közül a leggyakoribb az álmatlanság volt, ez a négyévesek közel 17, míg a hatévesek 43 százalékát jellemezte, és négyéveseknél a depresszió, valamint a figyelemhiányos hiperaktivitás, hatéveseknél pedig a viselkedési problémák kockázatának mértékét növelte meg.

A Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics című lapban közzétett tanulmány szerzője, Silje Steinsbekk elmondta, hogy minden gyereknél előfordulnak olyan időszakok, amikor rosszabbul alszik, ám egyeseknél ez az állapot tartóssá válhat és alvászavarrá alakulhat. Nagyon fontos, hogy minél előbb kiderüljön, ha egy gyerek esetében az utóbbiról van szó, hiszen az alvászavar nem csak a hétköznapokra van negatív hatással, de – amint arra kutatás világosan rámutatott – hosszú távon is káros a gyerekekre nézve.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.