Jelenlegi hely

A gyors gondolkodás nem tanulható – erre születni kell

A kutatók szerint az új információk feldolgozásának sebessége a génjeinkbe van írva.

Kapcsolatot fedeztek fel a génjeink és az arra irányuló képesség között, hogy idősebb korban mentálisan felkészültek maradjunk. Ez az első alkalom, hogy genetikai összefüggéssel sikerült magyarázni azt, miért rendelkeznek egyes emberek a gyors gondolkodás képességével. A kutatók egy gyakori genetikai variánst azonosítottak, amely azzal függ össze, milyen sebességgel képes valaki feldolgozni az új információkat. Az eredmény segíthet annak megértésében, hogyan működik az agy, és miért alakul ki egyesekben mentális hanyatlás, míg másokban nem. A Molecular Psychiatry szakfolyóiratban megjelent tanulmány társszerzője, Ian Deary, az Edinburgh-i Egyetem professzora így nyilatkozott az eredményekről: „A feldolgozási sebesség az egyik alapvető képesség, amely az egyéb mentális készségek megőrzéséhez szükséges idősebb korban. Ez ad betekintést abba, miért képesek egyesek gyorsabban feldolgozni az információkat, másoknál kismértékű, de biztató előrelépést jelent a hatékonyabb gondolkodás biológiai alapjainak megértése felé.”

Deary professzor elmondta, hogy az a genetikai variáns, amely jelentős mértékben összefügg a feldolgozási sebesség lassulásával, a népesség körülbelül egyharmadában megtalálható. A lassabb feldolgozási sebességgel rendelkező emberekben általában előfordulnak variánsok a CADM2 nevű gén közelében – ez a gén az agysejtek közötti kommunikációs folyamattal függ össze, és különösen a gondolkodási sebességben szerepet játszó frontális és cinguláris kérgében aktív. „Kutatásunk megerősíti a CADM2 valószínűsíthető szerepét a sejtek közötti kommunikációban, és ezáltal a kognitív teljesítményben. Az is érdekes, hogy ez a gén az autizmussal és a személyiségjegyekkel is kapcsolatba hozható” – mondta a professzor.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.