Jelenlegi hely

Belső óránk a napszakok színéhez igazodik

A fény színe jelentősen befolyásolja az agy belső órájának időmérését, és azt, ahogyan az állatok fiziológiája és magatartása ennek megfelelően alkalmazkodik – mutatták ki a Manchesteri Egyetem kutatói.

A PLOS Biology hasábjain megjelent kutatás első alkalommal számol be egy olyan neurológiai mechanizmusról, amely megmagyarázza, hogyan méri a biológiai óránk a napszakokkal járó fény színének változásait. A kutatás során a szakértők a hajnalban és alkonyatkor tapasztalható fény változását vizsgálták, hogy kimutassák, vajon a szín segítségével meghatározható-e a napszak. A napfelkelte és a naplemente idején bekövetkező jól ismert fényintenzitás-változások mellett azt is kimutatták, hogy az alkonyatkor látható fény megbízhatóan kékebb, mint a nappali fény. A kutatók ezután rögzítették az agyi óra elektromos aktivitását, miközben a kísérleti egereknek különböző vizuális ingereket mutattak. Kiderült, hogy az idegsejtek közül sok érzékenyebb volt a kék és sárga szín közötti különbségekre, mint a fényerő változásaira.

A szakértők ezt követően egy mesterséges égboltot szimuláltak, amely visszaadta a szín és a fényerő változásait, amelyeket az egyetem egyik épületének tetején mértek több mint egy hónapon keresztül. Amint az az éjszakai állatok esetében várható, amikor az egereket e mesterséges égbolt alá helyezték néhány napra, a legmagasabb testhőmérsékleteket akkor lehetett mérni, amikor az égbolt sötétebb kékre változott, ami arra utal, hogy a biológiai órájuk optimálisan működött. Ha csak az égbolt fényerejét módosították, a szín változtatása nélkül, az egerek alkonyat előtt váltak aktívabbá, ami azt mutatta, hogy biológiai órájuk nem alkalmazkodott megfelelően a nappal-éjszaka ciklushoz.

Dr. Timothy Brown szerint a kutatásban az a legérdekesebb, hogy az eredmények az emberekre is alkalmazhatók. Elméletben tehát a szín felhasználható lehet biológiai óránk manipulálására, ami hasznosnak bizonyulhat a műszakos munkavégzésben dolgozók, illetve az időeltolódástól szenvedő utazók számára.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.