Jelenlegi hely

Kevésbé fáj az injekció, ha visszatartjuk a levegőt

A levegő visszatartásakor a tüdő vérerei ellazulásra „kérik” az idegrendszert, amitől növekszik a fájdalomküszöb. Ez megmagyarázhatja, hogy a magas vérnyomással élők miért éreznek kevesebb fájdalmat – derül ki a Pain Medicine című szaklapban ismertetett kutatás eredményeiből.

Világszerte milliók rettegnek az injekciótól, sokan már a tű látványától is rosszul vannak. Spanyol tudósok azonban most rámutattak egy minden eddiginél egyszerűbb fájdalomcsillapítási módszerre: egyszerűen csak vissza kell tartani a levegőt.

A mély és bent tartott lélegzet olyan reakciót vált ki az agyból, hogy tompítja az idegrendszert, így csökken az illető fájdalomérzékenysége – magyarázzák a szakemberek. Stressz esetén megnő a vérnyomás, hogy a végtagok vérellátottsága javulhasson menekülés esetén – olvasható. A szervezetnek azonban megvan a maga természetes módszere a vérnyomáscsökkentésre: ha a tüdőben nyomás keletkezik, az agy automatikusan visszaszorítja azt.

Dr. Gustavo Reyes del Paso, a Jaéni Egyetem munkatársa azt vizsgálta, hogy a levegő visszatartása, mint a nyomásgyakorlás forrása, képes-e csökkenteni a fájdalomra való érzékenységet. Ehhez 38 ember körmét préselte össze öt másodpercre, miközben azok visszatartották a lélegzetüket, aztán megismételte a kísérletet nyugodt, lassú légzés mellett. Noha mindkét technika növelte a fájdalomküszöböt, a résztvevők a levegő visszatartásakor csekélyebb fájdalomról számoltak be. Ezzel a módszerrel egytől tízig terjedő skálán 5,5-ről 5-re csökkent a fájdalom erőssége.

A szakember szerint ez a módszer különösen hasznos lehet, amennyiben valaki számít a fájdalomra. Ehhez már az inger megjelenése előtt érdemes visszatartani a lélegzetet.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.