Jelenlegi hely

A túlóra nemcsak az egészségre, a karrierre is káros

Sokan kötelességüknek érzik, hogy már a munkaidő kezdete előtt megérkezzenek az irodába, s tovább is maradjanak. Ez elsősorban a kreatív szakmában tevékenykedőkre igaz. Szakértők szerint azonban a túlóra nemcsak az egészségre, hanem az előmenetelre is rossz hatással van.

Friss kutatási eredmények figyelmeztetik a munkavállalókat arra, hogy a munkahelyen való – reprezentációs célt szolgáló – elnyújtott jelenlét negatív hatást gyakorol az életminőségre. Ide tartozik például az az eset, amikor valaki betegen is dolgozni megy. Egy kérdőíves felmérés alapján sokan napi szinten kényszert éreznek arra, hogy hamarabb érkezzenek a munkahelyükre, s tovább maradjanak ott.

A kreatív szakmában tevékenykedők négyötöde számolt be arról, hogy az irodájában „jelenlétkultusz” tombol. Őket követik a pénzügyi szolgáltató ipar munkavállalói, akiknek 70 százaléka érzi úgy, illik a munkaidőnél jóval többet bent tölteni.

Munkaügyi szakértők szerint azonban ez semmiképpen sem előnyös a karrierkilátások szempontjából. Az Overbury fejvadász cég által végzett, több mint 2000 irodai dolgozóra kiterjedő felmérés bizonyítja, hogy a műszaki ágazatokban a legkisebb a kísértés a „munkaidőn kívüli igavonásra” – ám ott is a megkérdezettek 58 százaléka állítja, hogy erre mindennapi nyomást tapasztal.

A válaszadók négyötöde úgy véli, hogy a túlóra elkötelezettséget jelent a felettesek szemében, kétharmaduk pedig az előléptetési esélyeit szeretné ezzel növelni. Az eredmények ellentmondanak annak a tendenciának, miszerint a távmunka egyre egyszerűbb és praktikusabb.

A dolgozók egy része még azt is bevallotta, hogy különböző taktikákat alkalmaz a saját igyekezetének prezentálására, például kora reggeli vagy késő esti e-mailek közvetítésével.

„A jelenlétkultusz csökkenti a hatékonyságot, növeli a költséges hibák elkövetésének kockázatát, ráadásul hozzájárul a kórokozók terjedéséhez” – figyelmeztet Dr. Jill Miller, a brit Személyzeti és Fejlesztési Kutatóintézet munkatársa.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.