Jelenlegi hely

Pozitív érzésekkel a szívbetegség ellen

Az általában lelkes, vidám és elégedett embereknél kisebb valószínűséggel alakul ki szívbetegség – állítja egy új tanulmány. Dr. Karina Davidson, a New York-i Columbia Egyetem docense munkatársaival tíz éven át követett nyomon 1739 egészséges felnőttet (862 férfit és 877 nőt). A vizsgálat kezdetén képzett nővérek mérték fel a résztvevők szívbetegséggel kapcsolatos kockázatát, továbbá a depresszió és a szorongás tüneteit, valamint a pozitív érzéseket: az örömöt, a boldogságot, az izgalmat, a lelkesedést és az elégedettséget. 

Az általában lelkes, vidám és elégedett embereknél kisebb valószínűséggel alakul ki szívbetegség – állítja egy új tanulmány. Dr. Karina Davidson, a New York-i Columbia Egyetem docense munkatársaival tíz éven át követett nyomon 1739 egészséges felnőttet (862 férfit és 877 nőt). A vizsgálat kezdetén képzett nővérek mérték fel a résztvevők szívbetegséggel kapcsolatos kockázatát, továbbá a depresszió és a szorongás tüneteit, valamint a pozitív érzéseket: az örömöt, a boldogságot, az izgalmat, a lelkesedést és az elégedettséget. Ezek lehetnek átmenetiek, azonban felnőttkorban rendszerint a személyiség részévé válnak, és függetlenek a negatív érzésektől. Az életkor, a nem, a kockázati tényezők és a negatív érzések figyelembevételével kiderült, hogy a pozitív hozzáállás 22 százalékkal csökkentette a szívbetegségek kockázatát.

Davidson szerint „ha valaki általában pozitív, de néha vannak depresszív tünetei, kockázata nem emelkedik. A jelenségnek számos magyarázata lehetséges. A pozitív hozzáállású emberek általában több pihenéshez jutnak, így a baroreflex és a paraszimpatikus szabályozás uralkodik náluk. Ezek az emberek továbbá gyorsabban kilábalnak a stresszből és nem élik azt újra, így az nem tud élettani károsodásokat okozni.”

Ez az első olyan tanulmány, amely a szívbetegség és a pozitív életfelfogás közti kapcsolatot vizsgálja. A kutatók szerint a pozitív érzések valószínűleg a szívfrekvencia, az alvási szokások és a dohányzás mellőzése útján védenek. A pozitív életszemlélet kialakítása a depresszió elleni harc egyik fontos eleme. Hangulatunk javítására olvassunk naponta negyed órát, hallgassunk zenét, menjünk sétálni vagy relaxáljunk. A depresszió és a szívbetegségek felerősítik egymás hatását, ezért mindenképp ki kell törni az ördögi körből.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.