Jelenlegi hely

Tüzes agyak

 A kiváló intellektusú személyek agyáról készült fMRI-felvétel csak úgy „forr”: a szürke agymetszeten igen nagy kiterjedésű piros-sárga folt jelzi a megnövekedett glükóz- és oxigén-anyagcserét.

A kiváló intellektusú személyek agyáról készült fMRI-felvétel csak úgy „forr”: a szürke agymetszeten igen nagy kiterjedésű piros-sárga folt jelzi a megnövekedett glükóz- és oxigén-anyagcserét. És ami még ennél is izgalmasabb: bizonyos típusú feladatok megoldásakor különböző téri-orientációs, vizuális (képi), verbális (szóbeli) és szenzoros (érzékelési) agyterületek is aktiválódnak. Fejlődéspszichológiai vizsgálatokból kiderül, hogy a tehetséges személyek agya már kiskorukban is „hiperérzékeny” volt, s nemcsak az aktuális ingerekre reagáltak erősen, de különböző emlékeiket is élénken, sok asszociáció kíséretében idézték fel. Ez azonban a visszájára is fordulhat: a „túltüzelő” agy ingerlékenységhez, túlfeszítettséghez, az elemzési képesség „bénulásához” vezethet. Brock és Fernette Eide, a tanuláskutatással is foglalkozó gyermekorvos házaspár a New Horizons For Learningben megjelent tanulmányában úgy véli, hogy sokszor a gyermeknek ezt a túlérzékenységét – és az általa kiváltott viselkedési nehézségeket – diagnosztizálják ADHD-ként (figyelemhiánnyal és hiperaktivitással járó viselkedészavarként, melyet sok szülő csak „hiperaktivitásként” ismer.) A tehetséges gyerekek azonban, szemben az ADHD-ban szenvedőkkel, képesek figyelmüket kitartóan egy feladat megoldására összpontosítani. Miért fontos mindez? Rávilágít a tehetséggondozás egy fontos aspektusára: a tehetséges gyermeknek célszerű segítséget adni sokirányú tudásuk, képességeik szervezéséhez és rendszerezéséhez. Mivel agyuk igen plasztikus, kevesebb ismétléssel is elsajátítják ugyanazt az anyagot, mint társaik, érdemes tehát számukra több különböző modalitást bemutató, „többdimenziós” (és nemcsak különböző ingerekben, de információkban is gazdagabb) tananyagokat összeállítani.

Share

Új hozzászólás

Filtered HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <p> <span> <div> <h1> <h2> <h3> <h4> <h5> <h6> <img> <map> <area> <hr> <br> <br /> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <table> <tr> <td> <em> <b> <u> <i> <strong> <font> <del> <ins> <sub> <sup> <quote> <blockquote> <pre> <address> <code> <cite> <embed> <object> <param> <strike> <caption> <!--pagebreak--> <iframe>
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
Kép CAPTCHA
Be kell írni a képen látható karaktereket.