Jelenlegi hely

Tanácsadás

Hogyan dolgozik a tanácsadó szakpszichológus? 

A pszichológus diplomával végezhető tevékenység igen sokféle lehet, számtalan olyan munkahely létezik, ahol pszichológusokat alkalmaznak. A valódi pszichológiai munkával kapcsolatos információk ennek ellenére homályosak, és a hétköznapi ember számára kérdéses lehet, hogy mit is csinál valójában a pszichológus. A kérdés jogos, hiszen a tevékenység leggyakrabban zárt ajtók mögött, jellemzően titoktartási kötelezettség mellett zajlik, így csupán azoknak a személyeknek van a pszichológiai tevékenységgel kapcsolatban valódi ismeretük, akik jártak már pszichológusnál.

Az ötéves egyetemi képzést követő pszichológusi diploma általában kevésnek bizonyul a szakmai értelemben vett felelősségteljes munkához. A legtöbb pszichológus posztgraduális szakképzés vagy szakirányú továbbképzés keretén belül mélyíti el a gyakorlati munkához elengedhetetlenül szükséges ismereteket. A frissdiplomás szakember többféle képzés közül választhat, egyéves munkaviszony után. Ma Magyarországon a munkaerő-piaci igényekhez és a betölthető pozíciók számához igazodva sok pszichológus tanácsadó szakpszichológussá képezi magát, legtöbben egy vagy több pszichológiai módszer elsajátításával kiegészítve tudásukat. Dolgoznak óvodában, iskolában, nevelési tanácsadóban, családsegítő központban, szakértő bizottságban, gyermekjóléti központban, börtönben, büntetés-végrehajtásban, rendvédelmi szerveknél, állami gondozásban élő gyerekekkel, oktatási intézményben, stb.  

Hogy milyen módon is dolgozik egy tanácsadó szakpszichológus? Kövessük nyomon a következő írások segítségével.


MIPSZICSKE – Ajándékozzunk! De hogyan?

Gyakorlati útmutató szülőknek

Az ünnepek közeledtével a legtöbben azon gondolkodunk, milyen ajándékkal lepjük meg szeretteinket. Tervezgetünk, kalkulálunk – egyszóval előre készülünk rá. Úgy tűnik, minden adott ahhoz, hogy varázslatos hangulatba kerüljünk. 

Ha egy gyors felmérést készítenénk arról, hogy ez az időszak kinél mekkora szorongással jár, láthatnánk, hogy a karácsonyi kivilágítással együtt a szorongás és aggodalom szintje is jelentősen megnőhet.

Share

Amikor szorongunk a szorongástól…

Hogyan engedjük el a negatív érzéseket?

Mindenkinek megvannak a nyomógombjai. 

Van, aki egy vizsgahelyzet előtt torpan meg, van, aki társas helyzetekben feszeng, van, akinek az intim kapcsolatok kialakítása nehéz, míg mások a hatalmi helyzetekre érzékenyek, de olyan is van, aki folyamatosan attól retteg, hogy mások elhagyják majd. Mikor az ilyen érzékeny pontjaink érintődnek, könnyen aktiválják a régről ismert nyomasztó érzéseket, s mintegy varázsütésre mintha gyerekké zsugorodnánk, sérülékenynek, kiszolgáltatottnak vagy éppen tehetetlenül dühösnek érezve magunkat. 

Megküzdési stratégiák

Share

Egészségesen és betegen is segíthet: HIPNOWORD

A módosult tudatállapot adta támogató lehetőségek mindenki számára elérhető módon

Többségünk átélte már egy betegséghez kapcsolódóan a magány és a kiszolgáltatottság érzését – vagy saját maga, vagy egy hozzátartozója által. 

Minél nagyobb a baj, annál nehezebb erőt merítenünk, annál nehezebb valóban támogató szavakat, gondolatokat találni akár magunk, akár hozzátartozóink számára. Sajnos ezekben a helyzetekben csak keveseknek van lehetősége képzett és tapasztalt pszichoterápiás szakember segítségét igénybe venni.

A magyar pszichoterapeuta szakemberek fejlesztésének köszönhetően most útnak indult applikáció bárhol és bármikor lelki támogatást, segítséget nyújt mindenki számára elérhető módon.

Share

A jól (félre)ismert depresszió

Ha valaki statisztikát készítene arról, milyen gyakorisággal szerepelnek a köznyelvben a mentális zavarok megnevezései, a depresszió dobogós helyen végezne. Olyan sokféle helyzetben használjuk, hogy valódi jelentése egyre inkább elmosódik. 

Ha valaki statisztikát készítene arról, milyen gyakorisággal szerepelnek a köznyelvben a mentális zavarok megnevezései, a depresszió dobogós helyen végezne. Olyan sokféle helyzetben használjuk, hogy valódi jelentése egyre inkább elmosódik.

Share

MIPSZICSKE – Gyakorlati útmutató szülőknek

Szorong az iskolától – hogyan segítsünk gyermekünknek?

Az iskolába járás elutasítása régebben többé-kevésbé az iskolakerülés szinonimája volt, és leginkább az utcán lógó, vagy a szobájukban egész nap videójátékokat játszó gyerekek képét idézte. 

Fontos megértenünk, hogy az iskolába járás elutasítása nem ugyanaz, mint az iskolakerülés. Ilyenkor nem az iskolán kívüli szórakozás csábítása vezérli a gyerekeket, hanem az iskola iránti ellenállás, aminek számtalan oka lehet. Közismert néven a jelenséget iskolafóbiának is hívják. Egyszer-egyszer persze mindenki ellenáll az iskolába járásnak, de ez a viselkedés már olyan szélsőséges eset, ami  valódi problémákat okoz a gyermek számára. Az iskolafóbiát számos tényező különbözteti meg az iskolakerüléstől.

Share

Tegyünk a mentális egészségért!

Szerző: 

A világon hét tizenévesből legalább egy él diagnosztizált mentális zavarral. Talán még sokkolóbb a tény, hogy majd minden tizenegyedik percben követ el öngyilkosságot egy tinédzser. Évente mintegy negyvenhatezer kamasz vet véget önkezűleg az életének. 

A Mentális Egészség Világnapját 1992 óta rendezik meg minden év október 10-én, a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére. A Világszövetség 1948-ban alakult a hangulat- és mentális zavarok megelőzésének, kezelésének, az érintettek gondozásának és a mentális egészség javításának céljából.

Idén október 5-6-án megrendeztek Párizsban egy egészségügyi találkozót, ahol az UNICEF bemutatta legfrissebb globális jelentését, ami az ”On my Mind – A gyermekek mentális egészségének javítása, védelme és gondozása” címet viseli. A jelentés legfontosabb adatai:

Share

Az elég jó örökbefogadó szülő

Szerző: 

Amikor valaki szülővé válik, számtalan kapaszkodót kap, hogyan is lehet belőle elég jó szülő. Elég jó, hisz Bettelheim írásai óta tudjuk, hogy nem kell a tökéletességre törekednünk. 

Inkább az fontos, hogy mi magunk találjuk meg a saját megoldásainkat – így válunk majd elég jó szülőjévé gyermekeinknek. Bár a legtöbb tanácsadói forrás a szülők saját, belső ösztönös megoldásmódjait helyezi előtérbe, egy gyermekét váró pár nemcsak a rengeteg szakkönyvből, hanem az őket körülvevő, jó gyakorlattal rendelkező családtagoktól, barátoktól is sok hasznos tanácsot gyűjthet be arra vonatkozóan, hogyan is kell, hogyan lehet a szülőséget „jól csinálni”.

Share

Oldalak

Feliratkozás Tanácsadás csatornájára