Jelenlegi hely

Lelki egészség

Nem létező ismerősök

A mai világban, ahol a szoros, együtt élő közösségek már jó ideje felbomlottak – hiszen már nem feltételei a túlélésnek, mint az őskorban, – és az emberek néhány fős családokban, vagy éppen magányosan élnek, itt állunk a kőkorszakból örökölt lelkünkkel. Azokkal a pszichés reflexekkel, amelyek azt sugallják, hogy a közösségből kiszakítva élni rossz és szorongató; az embernek a lelki nyugalomhoz, biztonságérzethez társas kapcsolatokra van szüksége.

Mindannyiunknak jó néhány közeli ismerőse van: nemcsak a nevüket és a foglalkozásukat tudjuk, hanem azt is, hogy ki a párjuk, hány gyereket nevelnek, hol voltak nyaralni, minek örülnek, és mi az, ami éppen bántja őket. Közülük azonban sokakat csak mi ismerünk, nekik még arról sincs tudomásuk, hogy mi a világon vagyunk.

Share

Megpecsételt mondatok...

Szerző: 

A megpecsételt mondatok az önértékelést, az énképet támadják, ezért lesznek maradandók. A hétköznapokban látszólag elsüllyednek, valójában azonban bármikor aktiválódhatnak... A sosem felejthető mondatok sokszor olyan támadások, amiket a rivalizációs düh, a féltékenység, az irigység vezérel… A hirtelen felbukkanó negatív érzelem olyan információ, ami – ha valóban ellentmond a hétköznapokban megélteknek – felülírhatja az addigi párkapcsolati „szabályokat”. 

Vannak mondatok, melyek bármily régen hangzottak el, évtizedekkel később is mérnöki pontossággal felidézhetők. Nem merülnek el a felejtés áramában, hanem a fájdalmas – és csak hosszú érzelmi munkával feldolgozható „listán” maradnak. Olykor nincs is tudatos emléknyom, ami mindennap emlékeztetne rájuk, ám érzelmileg feszült helyzetben egyszer csak előbukkannak. Érintetlenül…

Share

Mi a baj a képernyő-énünkkel?

Matekon is talpig sminkben

Nézd magad napi 8 órában, hónapokon keresztül! Lehetne ez egy merészebb szociálpszichológiai vagy személyészlelési pszichológiai kutatás vizsgálati beállítása. Esetleg egy amolyan internetes kihívás, ami manapság annyira divatos a kamaszok körében. Persze egyik sem, csak az elmúlt másfél év mindennapjainak egészen hétköznapivá fogadott tapasztalata – az online tanítás, a home office, a videókonferenciák, megbeszélések, online tanfolyamok és baráti találkozók velejárója.  

A „képernyő-énünkkel” való szembenézés nem hétköznapi élmény - s nemcsak hogy nem hétköznapi, hanem kifejezetten feszültséget, stresszforrást jelenthet, sőt szorongás forrásává válhat.

Share

A rockzenészek között pszichológus, a pszichológusok között rockzenész

Beszélgetés dr. Kőváry Zoltánnal
Szerző: 

„Ez a fajta pszichológia nem az objektív tudósnak a sajátja. Ebben nyakig benne van az ember.” 

„A határmezsgyén létezés mindig nagyon fontos volt az életem során, mert így sosem éreztem azt, hogy túlságosan meg kell felelnem az elvárásoknak.”

Share

A jó apa pénzt keres, míg anya babázik?

Szerző: 

Miközben a gyermekek vágynak arra, hogy minőségi érzelmi kapcsolatot alakítsanak ki apjukkal, társadalmi szinten valahogy mégis az anyát tekintjük elsődleges gondozónak 

A fejlődéslélektani kutatásokban a nyolcvanas évektől kezdve a bevonódó, gondozó apák kapták a főszerepet.

Share

MIPSZICSKE – Ajándékozzunk! De hogyan?

Gyakorlati útmutató szülőknek

Az ünnepek közeledtével a legtöbben azon gondolkodunk, milyen ajándékkal lepjük meg szeretteinket. Tervezgetünk, kalkulálunk – egyszóval előre készülünk rá. Úgy tűnik, minden adott ahhoz, hogy varázslatos hangulatba kerüljünk. 

Ha egy gyors felmérést készítenénk arról, hogy ez az időszak kinél mekkora szorongással jár, láthatnánk, hogy a karácsonyi kivilágítással együtt a szorongás és aggodalom szintje is jelentősen megnőhet.

Share

A „Kell” és a „Lehet” családok

Boldog karácsonyt!

A „KELL” szülő megmondja, hogyan kell lennie a dolgoknak: hogyan kell bevásárolni, nyaralni, tanulni, takarítani… Kontrollál, irányít – és elvár. 

A „KELL” szülő környezetében nincs lazulás, kikapcsolódás, nincs szórakozás, ott csak feladatok vannak. A „KELL” szülő általában önmagában bizonytalan, gyenge énerejű személyiség. Sérülékenységét nehéz, traumatikus gyermekkora, az érzelmi biztonság megélésének hiánya, kritikus-bántalmazó vagy hiányzó szülő táplálhatja. A gyenge, bizonytalan én, az alacsony önbizalom s az ezzel együtt járó szorongás megnehezíti az adott helyzet által kívánt rugalmasságot, a változtatások megvalósítását – viszont a merev kellek biztosítják számára a  kiszámíthatóságot.

Share

Miért égessük el a régi naplóinkat – avagy miért ne?

Életünk bizonyos szakaszaiban hosszabb-rövidebb ideig – bár vannak olyan állhatatosak és elszántak, akik több évtizeden keresztül -– Bridget Jones vagy Adrian Mole nyomdokaiba lépünk. 

Van, aki dokumentációs célból írja, hogy nyomot hagyjon, van, aki azért, hogy kiadja magából az őt foglalkoztató, feszítő vagy nyomasztó érzelmeket, van, aki ezzel teremt struktúrát, rendszert, vagyis átgondolásra, szintetizálásra használja, s van, aki a naplón keresztül, annak segítségével emlékezik... A napló egyszerre segít létrehozni a saját narratívánkat, formálja az önképünket, támogatja és fejleszti az önreflektivitásunkat, ezáltal alakítja az élettörténetünket. Némiképp leegyszerűsítve nemcsak mi hatunk a naplóra, hanem a napló is miránk. Pontosabban a naplóírás maga...

Share

Mi kell a sportolónak?

Az elégtelen edző-sportoló kommunikáció hátulütői
Szerző: 

Az úszás igazi sikersportág Magyarországon... A sportsajtó azonban idén ősszel egy másik uszodai téma miatt volt hangos. Szinte hetente érkeztek a hírek az újabb és újabb edzőváltásról, amelyet minden alkalommal a sportolók kezdeményeztek.

Az elmúlt hetekben "átszakadt a gát", és szinte naponta jelentkezik egy-egy úszó, aki volt edzője elfogadhatatlan módszereiről, esetenként abúzusról megjelenő beszámolóival borzolja a kedélyeket. Az úszósport meghatározó alakjai döntöttek úgy, hogy más trénerrel folytatják. A váltásról érkező híreket igazán az emelte reflektorfénybe, hogy a leváltott edzők hosszú évekig dolgoztak együtt  ezekkel a sportolókkal, akik pályafutásuk legnagyobb sikereit köszönhették volt mesterüknek.

Share

Amikor szorongunk a szorongástól…

Hogyan engedjük el a negatív érzéseket?

Mindenkinek megvannak a nyomógombjai. 

Van, aki egy vizsgahelyzet előtt torpan meg, van, aki társas helyzetekben feszeng, van, akinek az intim kapcsolatok kialakítása nehéz, míg mások a hatalmi helyzetekre érzékenyek, de olyan is van, aki folyamatosan attól retteg, hogy mások elhagyják majd. Mikor az ilyen érzékeny pontjaink érintődnek, könnyen aktiválják a régről ismert nyomasztó érzéseket, s mintegy varázsütésre mintha gyerekké zsugorodnánk, sérülékenynek, kiszolgáltatottnak vagy éppen tehetetlenül dühösnek érezve magunkat. 

Megküzdési stratégiák

Share

Oldalak

Feliratkozás Lelki egészség csatornájára