Jelenlegi hely

Család

A jó apa pénzt keres, míg anya babázik?

Szerző: 

Miközben a gyermekek vágynak arra, hogy minőségi érzelmi kapcsolatot alakítsanak ki apjukkal, társadalmi szinten valahogy mégis az anyát tekintjük elsődleges gondozónak 

A fejlődéslélektani kutatásokban a nyolcvanas évektől kezdve a bevonódó, gondozó apák kapták a főszerepet.

Share

MIPSZICSKE – Ajándékozzunk! De hogyan?

Gyakorlati útmutató szülőknek

Az ünnepek közeledtével a legtöbben azon gondolkodunk, milyen ajándékkal lepjük meg szeretteinket. Tervezgetünk, kalkulálunk – egyszóval előre készülünk rá. Úgy tűnik, minden adott ahhoz, hogy varázslatos hangulatba kerüljünk. 

Ha egy gyors felmérést készítenénk arról, hogy ez az időszak kinél mekkora szorongással jár, láthatnánk, hogy a karácsonyi kivilágítással együtt a szorongás és aggodalom szintje is jelentősen megnőhet.

Share

A „Kell” és a „Lehet” családok

Boldog karácsonyt!

A „KELL” szülő megmondja, hogyan kell lennie a dolgoknak: hogyan kell bevásárolni, nyaralni, tanulni, takarítani… Kontrollál, irányít – és elvár. 

A „KELL” szülő környezetében nincs lazulás, kikapcsolódás, nincs szórakozás, ott csak feladatok vannak. A „KELL” szülő általában önmagában bizonytalan, gyenge énerejű személyiség. Sérülékenységét nehéz, traumatikus gyermekkora, az érzelmi biztonság megélésének hiánya, kritikus-bántalmazó vagy hiányzó szülő táplálhatja. A gyenge, bizonytalan én, az alacsony önbizalom s az ezzel együtt járó szorongás megnehezíti az adott helyzet által kívánt rugalmasságot, a változtatások megvalósítását – viszont a merev kellek biztosítják számára a  kiszámíthatóságot.

Share

„Na, most menjek vagy maradjak?”*

Hálás téma, hálátlan időszak a kamaszkor – mindenkinek van róla véleménye, ami időnként hangos, máskor visszafogott, de mindenképpen érzelemteli: szív nem marad szárazon. Megúszni nem lehet, legfeljebb késleltetni; bár lényegesen furcsábban fest egy lázadó ötvenes, mint egy tizenéves… 

Lehet-e konfliktusok, balhék nélkül felnőni? Lehet-e csendesen átvészelni a serdülőkort úgy, hogy sem a gyerek, sem a család nem tépázódik meg benne?

Share

Legyetek (mindig) jók?

Nárcisztikus szülők gyerekei – az anya szerepe

A gyermek fájdalmasan korán szembesül azzal, hogy nem lehet olyan, amilyen lenni tud...

A nárcisztikus szülő a gyermekére mint önmaga meghosszabbítására, személyisége „kihelyezett tagozatára” tekint, nem veszi tudomásul önállóságát, úgy érzi, a másik viselkedése mindig minősítő módon vonatkozik őrá. Vagyis, ahogy a gyermek éppen tesz, viselkedik, az őt, az ő szülői kvalitásait, kapacitásait  minősíti. Ha például az anya nem tudja kellő hatékonysággal és kellő gyorsasággal megnyugtatni a bőgő gyereket, akkor ő nem jó anya, még erre sem jó, s néhány ilyen alkalom után megtelik feszültséggel a kapcsolat.

Share

Az elég jó örökbefogadó szülő

Szerző: 

Amikor valaki szülővé válik, számtalan kapaszkodót kap, hogyan is lehet belőle elég jó szülő. Elég jó, hisz Bettelheim írásai óta tudjuk, hogy nem kell a tökéletességre törekednünk. 

Inkább az fontos, hogy mi magunk találjuk meg a saját megoldásainkat – így válunk majd elég jó szülőjévé gyermekeinknek. Bár a legtöbb tanácsadói forrás a szülők saját, belső ösztönös megoldásmódjait helyezi előtérbe, egy gyermekét váró pár nemcsak a rengeteg szakkönyvből, hanem az őket körülvevő, jó gyakorlattal rendelkező családtagoktól, barátoktól is sok hasznos tanácsot gyűjthet be arra vonatkozóan, hogyan is kell, hogyan lehet a szülőséget „jól csinálni”.

Share

Nagyi, a szuperhős

Egy humán „rejtély” evolúciós magyarázata

Miként lehet az, hogy a nők fogamzóképességük megszűnése után még évtizedekig aktív életet élnek, holott ez a jelenség más fajoknál ismeretlen? A csimpánz-nőstény például termékeny marad élete végéig – ami egyben azt is jelenti, hogy ennél a fajnál a menopauza a közelgő halál jele.

A nagymamák kulcsfontosságú szerepet játszanak az unokák fizikai és pszichés jóllétét – és végső soron túlélését – illetően. 

Share

Mindenért az anya a hibás? 2.

„Elég jó” és „elég rossz szülők” – a terápia tükrében

 A terápia nem pótolhatja a gyerekkori anyai/szülői gondoskodást, nem is törekedhet erre.

Sokszor előfordul, hogy az életük sok területén jól teljesítő nők és férfiak anyjukhoz, szüleikhez való kapcsolata érzelmileg még későbbi felnőtt korukban is meghatározza az életüket, egyéb kapcsolódásaikat. Az lenne a furcsa, ha ez másképp lenne, hiszen anyánk életünk végéig érzelmileg meghatározó szerepet tölt be az életünkben. Ám azon a boldogságunk múlhat, hogy ez gúzsba köt-e minket, korlátozza-e függetlenségünk megélését.  

Share

A rendes ember mítosza

Szerző: 

Ki a rendes ember? A kérdés könnyűnek tűnik, de ha lesz merszünk mélyebben belegondolni, rögvest kiderül, hogy pokoli mélység tárul fel előttünk. 

A „rendes emberről” minden család kialakít egy narratívát - ez a mitikus alak hús-vér valójában nem létezik, de szelleme legendaként körülöleli a felnövekvő generációkat. Eredjünk a nyomába – kutakodjon ki-ki önmagában. Hogyan fejeznéd be, Kedves Olvasóm, ezeket a mondatokat? "Anyám szerint az a rendes ember, aki…" - "Apám azt tartja/tartotta rendes embernek, aki…" - "A mi családunk szerint akkor vagy rendes ember, ha…"

Share

Oldalak

Feliratkozás Család csatornájára