Jelenlegi hely

Tegyünk a mentális egészségért!

Mintegy 89 millió 10-19 éves fiú és 77 millió 10-19 éves lány él mentális zavarral világszerte.

A világon hét tizenévesből legalább egy él diagnosztizált mentális zavarral. Talán még sokkolóbb a tény, hogy majd minden tizenegyedik percben követ el öngyilkosságot egy tinédzser. Évente mintegy negyvenhatezer kamasz vet véget önkezűleg az életének. 

Szerző: 

A Mentális Egészség Világnapját 1992 óta rendezik meg minden év október 10-én, a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére. A Világszövetség 1948-ban alakult a hangulat- és mentális zavarok megelőzésének, kezelésének, az érintettek gondozásának és a mentális egészség javításának céljából.

Idén október 5-6-án megrendeztek Párizsban egy egészségügyi találkozót, ahol az UNICEF bemutatta legfrissebb globális jelentését, ami az ”On my Mind – A gyermekek mentális egészségének javítása, védelme és gondozása” címet viseli. A jelentés legfontosabb adatai:

 • Globális becslések szerint a 10-19 éves serdülők legalább 13 százaléka él diagnosztizált mentális zavarral. Európában ez az arány 16 százalékos, azaz közel 9 millió tinédzserről beszélhetünk. Magyarországon a tizenévesek 11,2 százaléka érintett.
 • Mintegy 89 millió 10-19 éves fiú és 77 millió 10-19 éves lány él mentális zavarral világszerte.
 • A mentális rendellenességek előfordulási aránya a Közel-Keleten, Észak-Afrikában, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában a legmagasabb.
 • A mentális zavarok eloszlása szerint közel 40 százalék szorongáshoz és depresszióhoz köthető világszerte — Európában az arány 55 százalékra tehető. Gyakoriak még a figyelemhiányos/ hiperaktivitási zavar (ADHD), a magatartászavarok, az értelmi fogyatékosság, a bipoláris depresszió, az evészavar, az autizmus, a skizofrénia és a személyiségzavarok is.
 • Világszerte az öngyilkosság a negyedik leggyakoribb halálok a 15-19 évesek között, ezzel szemben Európában ez a második leggyakoribb halálok — közúti balesetek után. A fiúk kétszer annyira vannak kitéve a befejezett öngyilkosság veszélyének, mint a lányok. Európa-szerte nagyjából naponta 3 fiatal vet véget az életének
 • Az UNICEF Változó gyermekkor projekt című, 21 országban folytatott kutatása szerint 2021-ben a 15-24 évesek átlagosan 19 százaléka számolt be arról, hogy rendszeresen érzik magukat depressziósnak, esetleg motiválatlannak.
 • A koronavírus-járvány sem kímélte a fiatalokat: globálisan a gyerekek közel 15 százalékát érintették a pandémia miatti lezárások, és több mint 1,6 milliárdan maradtak ki időszakosan vagy tartósan az oktatásból. A bizonytalanságok és a jövő miatti aggódás a fiatalkora is negatív hatással volt a járvány idején.

A Mentális Egészség Világnapja azzal a céllal indult, hogy felhívja a figyelmet a súlyos problémákra, valamint hogy segítsen a pszichiátriai zavarokkal élők stigmatizációja elleni küzdelemben.

Az UNICEF Magyarországon is tevékenyen nyújt segítséget az érintetteknek és környezetüknek. Ezzel a céllal jött létre a Lélekemelő Program, amely részletei az alábbi linkre kattintva olvashatók.

https://unicef.hu/igy-segitunk/hireink/7-bol-1-serdulo-szenved-mentalis-...

 

Share

A Mindennapi Pszichológia
2021. október–novemberi számában
ezekről olvashat:

2021 június–július

 • A tudás hatalom?

 • A nagy Ő nyomában

  „Álom vagy – vagy valóság?

 • „Egyedül maradtam - és most boldogabb vagyok”

 • Megbízom benned, de ugye adsz kódot a telódhoz?!

  „Alacsony önértékelés – kóros féltékenység?!

 • KÖRVONAL – „Valahogy mindig azt érzem, hogy a végén helyükre kerülnek a dolgok”

  „Beszélgetés dr. Tárnok Zsanettel

 • Légy önmagad!

  A Selbst titkai

 • A stílus maga a… mi is?

 • Legyetek (mindig) jók?

  Nárcisztikus szülők gyerekei – az anya szerepe

 • MIPSZICSKE – Gyakorlati útmutató szülőknek!

  „Szorong az iskolától – hogyan segítsünk gyermekünknek?

 • A jól (félre)ismert depresszió

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Önhibánkon kívül hajlamosak lehetünk elbagatellizálni a problémát, holott egy-egy szó, csúnya nézés vagy játékból kik

Fontos megértenünk, hogy az iskolába járás elutasítása nem ugyanaz, mint az iskolakerülés

A poszt-COVID-szindróma mentális tüneteiről szóló brosúrák olyan információkat és egyszerű technikákat tartalmaznak,

Inkább az fontos, hogy mi magunk találjuk meg a saját megoldásainkat – így válunk majd elég jó szülőjévé gyermekeinkn

Jelentkezés két kattintással!