Jelenlegi hely

Szex a karantén alatt

Hogyan hat szexuális életünkre a pandémia?
a szexuális aktivitás növekedése egyfajta megküzdési stratégiaként működhet

A pandémia és a szigorú korlátozások alaposan felforgatták megszokott életünket, így markáns hatással bírnak a szexualitásra is.  

Szerző: 

Józan paraszti ésszel gondolkodva is kézenfekvő, hogy a pandémia sokaknál szorongással, depresszióval jár… Vannak, akiknek mindez érdemben nem hat a szexualitására, másokét azonban kétféleképpen érintheti: az esetek többségében sajnos a libidó csökkenéséhez, a szexuális izgalom, a kielégülés kisebb-nagyobb zavaraihoz, összességében az aktivitás csökkenéséhez vezet. Kisebb százalékban ellenkező folyamatok is elindulnak – ilyenkor a szexuális aktivitás növekedése egyfajta megküzdési (coping) stratégiaként működhet. Az sem ritka, hogy az aktivitás ugyan megnő, de nem valódi coping-mechanizmusként, hanem „pótcselekvésként” funkcionál. Nem (csak) a szexuális vágy irányítja, hanem unaloműzésre, feszültségoldásra szolgál, és nem jár igazi szexuális örömmel, kielégüléssel.

Hogyan élünk a járvány idején? A pandémia eredményeképpen a párok jelentős részénél mindkét fél home office-ba kényszerült.

 • Sokan nem tudtak elég határozottan átlépni a „munkahelyi” térből az otthoniba. Sokakat ez gátolt az intimitásban – különösen a szexben.
 • Vannak viszont olyanok is, akikre mindezek éppen fordított hatással voltak. Izgalmasnak találták, hogy a „hivatalos” munkaidő lopott pásztorórákra ad lehetőséget.
 • A home office nagymértékben megnehezítette a külső kapcsolatok fenntartását. A szokásos életvitel mellett hihetően előadott hazugságokkal – túlóráznom kell, üzleti vacsorára, team buildingre megyek stb. – könnyen lehetett lopott órákat, akár napokat szerezni, A home office azonban mindennek keresztbe tett, az „ellenőrizetlen” idő a vásárlás, ügyintézés körére szűkült, ami általában kevés titkos randik lebonyolításához...

A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2021. 2. számában olvasható

Share

A Mindennapi Pszichológia
2021. október–novemberi számában
ezekről olvashat:

2021 június–július

 • A tudás hatalom?

 • A nagy Ő nyomában

  „Álom vagy – vagy valóság?

 • „Egyedül maradtam - és most boldogabb vagyok”

 • Megbízom benned, de ugye adsz kódot a telódhoz?!

  „Alacsony önértékelés – kóros féltékenység?!

 • KÖRVONAL – „Valahogy mindig azt érzem, hogy a végén helyükre kerülnek a dolgok”

  „Beszélgetés dr. Tárnok Zsanettel

 • Légy önmagad!

  A Selbst titkai

 • A stílus maga a… mi is?

 • Legyetek (mindig) jók?

  Nárcisztikus szülők gyerekei – az anya szerepe

 • MIPSZICSKE – Gyakorlati útmutató szülőknek!

  „Szorong az iskolától – hogyan segítsünk gyermekünknek?

 • A jól (félre)ismert depresszió

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Adatközlőink a szakítás indokaként egy igen prózai okot neveztek meg; azt, hogy szerelmüktől nem kaptak kódot okostelefonja képernyőzárjának feloldásához.

Van, akinek sikerül megtalálni élete párját (vagy hosszabb időre szóló partnerét), mások azonban bolyonganak az útvesztőben...

Fiatalos, még dolgozó, diplomás hatvanas nő (nevezzük Lilinek) jelent meg a mentálhigiénés tanácsadáson. 

Okkal feltételezhetnénk, hogy ma egyszerűbb megtalálni azt a bizonyos nagy Őt – a számok azonban mintha mégsem erre utalnának...

Milyen folyamatok vezetnek el ahhoz, amikor  a hosszú együttlét utáni szakítást, válást vagy a szeretett fél elveszté

Segítenek élni, túlélni, átélni és megélni az életet, hitet, reményt adnak a mindennapokban.