Jelenlegi hely

Ellopják az időm, felelősségvállalás, leszámolás a fizetéssel – olvasóink kérdeztek, válaszolunk

Izgalmas kérdések, és a kérdésekben még izgalmasabb felvetések érkeztek be hozzánk, amikből most néhányra reflektálunk, válaszolunk. Továbbra is várjuk olvasóink kérdéseit, az írásunk végén található űrlapon küldhetik be őket.

 

Zsóka

Miért akar vállalkozásba kezdeni?

Mivel az álomszakmám (média) piaca telített, vagy az új emberek felvételét szeretik ismerősi körből megoldani, pár éve úgy döntöttem, váltok. Ebből végül egy új szakma kitanulása lett, amiből csak úgy léphet előre az ember, ha saját vállalkozást épít (babamasszázs-oktató vagyok). Részben ez volt a váltásom oka, másrészt pedig a szabadság iránti vágy, a mókuskerékből való elszabadulás. Az utóbbi két évben mégis volt mellette főállásom, mivel a vállalkozásépítés nem megy egyik napról a másikra. Jelenleg az foglalkoztat, hogy a következő fél évben alkalmazotti állásomat elhagyhassam. Ehhez 1-2 hónapon belül fel kell mondanom a főállásomat. Épp erőt, érzelmi és anyagi tartalékot próbálok felhalmozni, hogy ezt a nagy és rizikós lépést meg merjem tenni. Bármilyen segítséget
hálával fogadok, akár egy pszichológiai szakértői cikket a témában.

Kedves Zsóka! A segítség inkább kérdés, mint direkt megmondás formájában érkezik, hiszen jóformán semmit nem tudok az Ön tevékenységéről. Meg tudja-e határozni, Zsóka, mekkora az az anyagi tartalék, amely mellett fel meri mondani a főállását? Mitől fél a legjobban, mi következhet el, miután felmondta az állását?

Munkavállalóként milyen gondolatok járnak a fejében?
      1. Sosem léphetek előrébb.
      2. Sosem fogok annyi pénzt keresni, amennyit szeretnék.
      3. Olyanokkal kényszerülök együtt dolgozni, akikkel nehezen lehet, akiket nem én választottam, akik nehezítik a haladásomat.
      4. Sosem lehetek a magam ura, amíg egy felettes más fizet a munkámért.

Mit jelent az Ön számára a továbblépés? Mennyi pénzt szeretne keresni és azt mire akarja használni? Hogyan fogja befolyásolni, ha beindul főtevékenységként a babamasszázs – ne értsen félre, lehet befolyásolni azt, hogy nagyjából olyanokkal dolgozzon együtt, akiket Ön választ és akikkel nem olyan nehéz együtt dolgozni? Tényleg, mit jelent, Zsóka, az Ön számára az, hogy „nehéz valakivel együtt dolgozni”?

Mire vágyik? És mit akar elkerülni?
Anyagi gyarapodásra, valami új és értékes dolog megalkotására, a saját időm beosztására vágyom.  Fejlődésre, tanulásra, bátorságra, megbecsülésre vágyom. Szeretnék ismert lenni a szakmámban.

Miért akar vállalkozást indítani?

Erre a kérdésre az összes lehetséges választ szeretném megjelölni, de csak egyet enged. Ezért egyet bejelölök, de számomra mindegyik vágy ugyanolyan hangsúlyos: Saját ötlet valóra váltása (új termék, szolgáltatás)

Igen, csak egyet lehet megjelölni. Írja meg, miért pont ezt jelölte meg! Üdvözlettel, Ligeti György

 

János

Miért akar vállalkozásba kezdeni?
Mert megfulladok a jelenlegi munkahelyemen amiatt, hogy egy nagyvállalat érdekeinek feleljek meg, ál-törődő emberek elvárásait teljesítsem. Senki nem kíváncsi a kvalitásokra, a tehetségem pazarlása folyik. Emellett kíváncsi vagyok, hogy a magam főnökeként megállnám-e a helyem, egészséges önbizalmat adhat, a jövőtől való félelem, a kiszolgáltatottság csökkenne.

Kedves János, máris megtette az út felét: felismerte, hogy „megfullad” a munkahelyen és ennek az az oka, hogy „ál-törődő emberek elvárásait teljesítsem. Senki nem kíváncsi a kvalitásokra, a tehetségem pazarlása folyik.” (idéztem Önt). Ha vállalkozást indít, ezeket vegye figyelembe: azaz Önnek valószínűleg szüksége van arra, hogy a piac, a beosztottak, de akár a versenytársak (az a legnagyobb elismerés) az Ön kvalitásait értékeljék-elismerjék. A vállalkozásban egyetlen dolog garantált: a bizonytalanság. Igaz, hogy a munkahely is bizonytalan, csak azt valahogy nem szoktuk számításba venni. Arra érdemes figyelni, hogy noha – jól fogalmaz – egy vállalkozásban Ön a saját maga főnöke, ám ez a főnök elsősorban vállalkozó, a szabad piac minden nehézségének és örömének kitéve.

Munkavállalóként milyen gondolatok járnak a fejében?
Egy gondolat folyamatosan foglalkoztat: Miért nem vállalnak több felelősséget az emberek a döntéseiket illetően? 

Vállalkozóként azonnal felelősséget vállalhat mindenért – és ez így tisztességes. És azt hiszem, hogy az egész világot megváltja azzal, ha Ön aszerint az elv szerint jár el, amiben hisz, jelesül, hogy az emberek vállaljanak felelősséget a tetteikért. Sajnos (vagy nem sajnos?) erre másokat kényszeríteni nem lehet, viszont bosszankodni rajta kár is, csak saját magának árt.

Mire vágyik? És mit akar elkerülni?
Vágyom rugalmas (nem feltétlenül kevesebb) munkaidőre, több bevételre/fizetésre, minőségi, az életet könnyebbé tevőtermék/szolgáltatás létrehozására. Elkerülni: MLM Miért akar vállalkozást indítani?  Anyagi (gyarapodás, biztonság, függetlenség)

Kedves János, azonnal számoljon le a fizetéssel, mint jövedelmi kategóriával. Egy későbbi írásunkban részletesen is lesz arról szó, hogyan vezet hibás struktúrához, ha a vállalkozó fizetésben és nem osztalékban gondolkodik, de ne rohanjunk előre...

 


Krisztina

Miért akar vállalkozásba kezdeni?
Illusztrálni szeretnék. Egyedi megrendeléseket és könyveket is.

Csinálja, csinálja, csinálja! A legsikeresebb vállalkozások, kedves Kriszta, mindig azok, amelyek azon alapulnak, hogy a benne dolgozók SZERETIK, amit csinálnak. És az első perctől kezdve „cégként” gondoljon önmagára. Ha kitakarítja az irodát, ha összeírja a költségeit, amikor beszerez eszközöket az illusztrációhoz, az mind-mind tevékenység, tehát ára van. Másnak hány forintért szerezne be illusztrációhoz eszközt? Mennyi idő az utánajárás? Mennyit ér az Ön tudása például a rajzeszközök, az anyagok, a papírok vagy az illusztrációs szoftverek terén? Árazza be. Megúszhatatlan, hát tegye meg, most az elején!

Munkavállalóként milyen gondolatok járnak a fejében?
Ellopják az időt az életemből. Napi 10 és fél óra megy el (utazással együtt) egy haszontalan, sőt káros munkahelyre, amit gyűlölök, és egyetlen pillanatát sem élvezem. És már elég idős vagyok ahhoz, hogy szó nélkül kelljen tűrni az elmebeteg korlátozásokat és főnököket.

Ez máris a siker fele, Kriszta! Hogy felismerte a saját (rossz) érzéseit és azt, hogy pontosan mitől viszolyog. Hát építsen erre: csináljon olyan vállalkozást, amelyben nincsen idő-ellopás, amely hasznos, ahol az elmebeteg korlátozások helyett értelmes, mindenki által elfogadható szabályok keretezik a pályát. És gondolkodjon alkalmazottakban is – még ha erre a közeljövőben nincs is esély: olyan céget csinálni, ahol nemcsak Ön, de más is jól érzi magát.

Mire vágyik? És mit akar elkerülni?
Önálló, független, kiegyensúlyozott rajzoló szeretnék lenni, cuki munkával, cuki élettel. Szabad időbeosztás, érdekes megbízások, szakmai utak, kiállítások, könyvkiadó partnerek, elismerés a világtól, hasznos vagyok-érzés, másoknak örömet okozás, felnőtt státusz. Anyagi biztonság, büszkeség, saját lábon állás. Elkerülni? Hogy csődbe menjek és újra alkalmazottá váljak.

Ha nem is tudom pontosan, mit ért „cuki” alatt, sejtem, hogy erre most van kereslet. Higgye el, ha olyat nyújt, amit maga is szeret, akkor fel fog szabadulni az ideje és lesz lehetőség a szakmai feltöltődésre is. Csak ismételni tudom magam, árazza be az összes tevékenységet, amit a vállalkozás körül végez: egy szakmai kiállítás meglátogatása nem azonos a nyaralással. Annak ára van!

 


Peti

Miért akar vállalkozásba kezdeni?
A magam ura akarok lenni - több munka, több pénz, ha jól csinálom.

Kedves Peti, nagyon helyes, hogy a maga ura akar lenni, a vállalkozás világa feltétlenül az. Jelentős szabadságérzetet ad, hogy mondhat nemet bármelyik megrendelőnek – magam időről időre megteszem ezt – és bár fájdalmas az elszalasztott lehetőség, lehet, hogy egy vacak lehetőséget szalasztunk el, ráadásul a nemet mondás ad egy belső tartást is a vállalkozónak. (Olvassa el Csáth Géza Emma című novelláját.) A szabadság azonban máris elkezdődött: miért ne mondhatna nemet a munkahelyén is? Próbálja ki! És számoljon be róla nekem, mi lett az eredmény!

Munkavállalóként milyen gondolatok járnak a fejében?

Hogyan tudnék innen kimozdulni, több pénzt keresni – és esetleg szeretni, amit csinálok.

A több pénz és a szeretem, amit csinálok rövid távon olykor ellentétben állnak egymással. Hosszú távon azonban csak abból lesz több (erről majd még beszéljünk) pénz, ha olyat csinál, amit szeret, egyszerűen azért, mert a piac is megérzi, hogy nem vagy nem csak a pénzért, hanem a tevékenységért magáért teszi azt, amit elad. A több pénznél jobb az elég: érdemes egy számvetést csinálni egy kockás papíron, vajon tényleg mennyire van szüksége. Ehhez az is szükséges, hogy vezesse a kiadásait is, még azt a száz forintot is, amit esetleg a koldusnak ad. Ez a szigorú „számvitel” egy vállalkozásban amúgysem kerülhető el – kezdje el ma, jó kis gyakorlás és felkészülés.

Mire vágyik? És mit akar elkerülni?
Azt csinálni, amit szeretek – és elkerülni a kudarcot.

Beszéljünk a kudarcról: csak az a kudarc, amikor megtehetett volna többet, de elmismásolta és ezért jött el a bukás. Van olyan, hogy az ember a maximumot nyújtja és mégsem sikerül a dolog. Az nem kudarc, hanem tanulási lehetőség. És egészen biztosan állíthatom, hogy aki hosszú távon teszi a dolgát, méghozzá lelkiismeretesen, azt nem lehet végül a sikertől megmenteni. Arra gondoljon, hogy soha nem tud szándékosan „rossz döntést” hozni – de ellustálkodni dolgokat bizony, igen.

 

Share

Munkavállalóból vállalkozó

Írja meg…

A legtöbbet az olvasó önmagáért tud tenni a nagy út során, amikor munkavállalóból vállalkozóvá válik. Tudjuk, hogy szinte minden ébren töltött pillanatában ezen jár az agya, gondolkodik, reagál a saját gondolataira, s talán e reakciókra is reflektál valamit. A környezetében élőkkel másról sem tud beszélni. Szinte őrület: olykor olyan érzése lehet, mintha egy csupa-tükör liftben utazna. Ebből a mókuskerékből mutat kivezető utat az írás. Azt javasoljuk, hogy írjon az olvasó, mindig írjon. Fecnire, újságpapír szélére, bőrkötéses naplóba. Vagy a Mindennapi Pszichológiának.

A beküldött gondolatok mindegyikéért hálásak vagyunk. Nincsen butaság, rossz ötlet vagy téves gondolat. Csak intimitás van, azaz szerzőnk a legbizalmasabban kezeli a beküldött gondolatokat és igyekszik a legtöbbet megválaszolni.

Várjuk tehát kérdéseiket, észrevételeiket. A szélesebb kör érdeklődésére számot tartó kérdést, illetve a problémákra, javaslatokra adott választ e rovatban - természetesen a kérdező anonimitásának megőrzése mellett - a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tesszük. 

Share

Ez is érdekelhet

Van, aki dokumentációs célból írja, hogy nyomot hagyjon, van, aki azért, hogy kiadja magából az őt foglalkoztató, fes

Van, aki egy vizsgahelyzet előtt torpan meg, van, aki társas helyzetekben feszeng, van, akinek az intim

87 éves korában meghalt Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus, aki a boldogság kutatásáról, a flow fog

A „rendes emberről” minden család kialakít egy narratívát - ez a mitikus alak hús-vér valójában nem létezik, de szell

A jó szándékú kritika, a negatív tartalmú vélemény megfogalmazása és elfogadása fontos szerepet játszik kapcsolataink

A pszichológiában C. G. Jung honosította meg az árnyék fogalmát. Mit is jelent az analitikus pszichológiában a lélek sötét oldala, és mit lelkünk „fényes” oldala, a perszóna –...