Jelenlegi hely

Munkavállalóból vállalkozó: öröm? Kényszer? Kíváncsiság? Hiúság?

...szorongás nélkül belevágni valami újba...

Ezer oka van annak, hogy valaki maga mögött hagyja a biztos – vagy biztosnak hitt – alkalmazotti létet és szabad vállalkozásba kezd. Annyiféle történet van, ahány ember, de hallgatva, figyelve ezeket a történeteket, számomra a háttérben két fő hajtóerő rajzolódik ki: a félelem, illetve a vágyakozás. Ezekről az érzelmekről egy későbbi írásunkban részletesen is szót ejtünk, most elöljáróban annyit állítunk, hogy a vágy és a félelem ugyanazon jelenség két arca. Amikor vágyunk valamire, azaz törekszünk valami felé (rugalmasabb időbeosztás? anyagi függetlenség? autonóm döntéshozatal? új kihívások?), akkor egyben távolodunk is valami mástól (monotonitás? kiszolgáltatottság? unalom?).

Ezért nagyon fontos, hogy az olvasó fogalmazza meg magának, pontosan miért is akar vállalkozást indítani. Arra biztatjuk, vessen számot azzal, hogyan is került a jelenlegi munkahelyére, miért került ide. Gondolja végig, hogyan kezdődött a munkakarrierje, mi volt az első munkahelye.

Mi okoz szenvedést?

Lehet, hogy az adott munkahely? Talán váltani kellene? De lehetséges, hogy elegendő csak házon belül változtatni? (A változtatásnak persze előfeltétele egy sor dolog, így például a megfelelő kommunikáció, vagy szövetségesek keresése, esetleg alternatív megoldások felkínálása – ezek mindegyikéről szólunk majd cikksorozatunkban). Lehetséges, hogy a legcélravezetőbb a helyzet elfogadása, melynek egyébként is komoly személyiségfejlődés lehet a mellékhatása.

Ha váltás, akkor sem feltétlenül a saját vállalkozás indítása a biztos recept – könnyen lehet, hogy egy új munkahely vagy egy új szakma hoz frissülést. Semmire nem akarjuk tehát rábeszélni az olvasót, abban azonban biztosak vagyunk, hogy cikksorozatunk segíteni fog a döntésben.

A vállalkozás: világmegváltás. Legalábbis, ezzel az attitűddel vág bele sok ember. (Egy másik szükséges attitűd a vagyongyarapítás: fontosságának alábecslése tapasztalatunk szerint sokszor a bukás oka.) Aki a szakmáját szereti – imád autót szerelni, japán szöveget fordítani vagy cukrászsüteményt készíteni – nem biztos, hogy vállalkozóként akarja a világot megváltani. Számára a szent pillanat az, amikor kiváló munkát végez, mikor megélheti, hogy az ő közreműködése nélkül nem jöhetett volna létre olyan jó fordítás vagy lúdláb, mint ami végül megszületett. 

A nagyvállalatok hatása

Nagyjából az elmúlt öt évben vált tömegessé az a jelenség, hogy a nagyobb cégek munkavállalói úgy döntenek, elhagyják az alkalmazotti létet, és függetlenné válva saját vállalkozásuk útját egyengetik. A legtöbben azonban nem jutnak messzebb annál, mint hogy korábbi munkahelyük külső beszállítójává válnak, mindenféle olyan védelem nélkül, amely a kapun belüli dolgozót megilleti.

Sokan azért nem tudnak élni a független lét szabadságával, mert önmagukra továbbra is mint alkalmazottra, nem pedig mint vállalkozóra tekintenek. Sőt, ahelyett, hogy ki tudnák használni például a munkára szánt idő rugalmasságát, talán még inkább korábbi munkahelyük foglyaivá válnak. 

És végül…

A szerző sok sikeres vállalkozóval dolgozott már, köztük sok szenvedő-szorongó emberrel találkozott. Ez a cikksorozat arról szól, hogyan hozhat olyan döntést az olvasó, ami leginkább összeegyeztethető a személyiségével. Nem óhajtja a sikeres vállalkozás forgatókönyvét nyújtani, de segít abban, hogy az olvasó szorongás nélkül vághasson bele valami újba – avagy szégyenérzet nélkül maradjon meg a régiben.

Share

Munkavállalóból vállalkozó

Írja meg…

A legtöbbet az olvasó önmagáért tud tenni a nagy út során, amikor munkavállalóból vállalkozóvá válik. Tudjuk, hogy szinte minden ébren töltött pillanatában ezen jár az agya, gondolkodik, reagál a saját gondolataira, s talán e reakciókra is reflektál valamit. A környezetében élőkkel másról sem tud beszélni. Szinte őrület: olykor olyan érzése lehet, mintha egy csupa-tükör liftben utazna. Ebből a mókuskerékből mutat kivezető utat az írás. Azt javasoljuk, hogy írjon az olvasó, mindig írjon. Fecnire, újságpapír szélére, bőrkötéses naplóba. Vagy a Mindennapi Pszichológiának.

A beküldött gondolatok mindegyikéért hálásak vagyunk. Nincsen butaság, rossz ötlet vagy téves gondolat. Csak intimitás van, azaz szerzőnk a legbizalmasabban kezeli a beküldött gondolatokat és igyekszik a legtöbbet megválaszolni.

Várjuk tehát kérdéseiket, észrevételeiket. A szélesebb kör érdeklődésére számot tartó kérdést, illetve a problémákra, javaslatokra adott választ e rovatban - természetesen a kérdező anonimitásának megőrzése mellett - a nyilvánosság számára is hozzáférhetővé tesszük. 

Share

Ez is érdekelhet

Van, aki dokumentációs célból írja, hogy nyomot hagyjon, van, aki azért, hogy kiadja magából az őt foglalkoztató, fes

Van, aki egy vizsgahelyzet előtt torpan meg, van, aki társas helyzetekben feszeng, van, akinek az intim

87 éves korában meghalt Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi-díjas pszichológus, aki a boldogság kutatásáról, a flow fog

A „rendes emberről” minden család kialakít egy narratívát - ez a mitikus alak hús-vér valójában nem létezik, de szell

A jó szándékú kritika, a negatív tartalmú vélemény megfogalmazása és elfogadása fontos szerepet játszik kapcsolataink

A pszichológiában C. G. Jung honosította meg az árnyék fogalmát. Mit is jelent az analitikus pszichológiában a lélek sötét oldala, és mit lelkünk „fényes” oldala, a perszóna –...