Hirdetés
Mipszi
Boross Ottilia

A bullshit munkákról

Mire termett az ember?

Akárcsak az összes többi élőlény, az ember is leginkább olyan dolgokba bonyolódik szívesen, melyek valamilyen módon hasznára válnak.

Mire termett az ember?

Néha azonban olyasmit is el kell végeznie, amitől tulajdonképpen szenved… Képes „valamit valamiért” akciókra, a távoli jövőben kecsegtető jutalomért, örömökért aktuális szenvedések felvállalására és elviselésére. Ennek „jelszavával” egész népeket lehetett – s lehet majd még ezután is – ámítani, ki- és megfosztani javaiktól, örömeiktől, életüktől… „Normális” körülmények között, amelyekhez adaptálódtunk, egészségesen és életerősen mindig megszerezzük a magunk napi örömadagját – életünk fenntartása már önmagában garancia erre –, amihez hozzájárul a siker, a hatékonyság, a testi-lelki növekedés érzése, és a másokhoz való kapcsolódás, kötődés, a valahova tartozás élménye…  

Hirdetés

Manapság jóval kevesebb munkaerő és munkavégzés kell ugyanazon, vagy még több és jobb termék előállításához… Sok munkakör felszabadul. Nincs szükség többé gyári munkásokra, sok dolgozó ember izzadó homlokára, keservére – gondoskodni kell tehát olyan munkakörökről, melyek lekötik az emberek (fölös) energiáit… Ezek a bullshit melók… Bullshit munkákra valójában nincs szükség (mondjuk a neve is ezt jelzi). Sőt. Az embereket boldogtalanabbá teszik, amikor rádöbbennek arra, hogy nincs szükség a munkájukra, és valójában rájuk sem. A világ ugyanúgy menne tovább nélkülük is, és nem oszt, nem szoroz az, amit csinálnak – gyakorlatilag nem léteznek. Vagy ráébrednek arra, hogy a világ nemhogy jobbá, hanem egyenesen rosszabbá válik azzal, amit tesznek. Megnehezítik mások életét, esetleg egyenesen becsapják őket… A nagy kérdés az, hogy ha az alkalmazottaknak, a célszemélyeknek vagy célcsoportoknak sem jó, akkor miért, miért?

Az ember lényege a pszichés növekedésre való törekvés, az alkotókészség, az együttműködésre való velünk született hajlam. Fontos számunkra az önbecsülés, az énhatékonyság megteremtése, átélése. A világnak talán nem a „bullshitosodás” irányába kellene haladnia. Mindannyiunk felelőssége, hogy tegyünk felőle.

A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2020. 5. számában olvasható.

Hirdetés
Hirdetés